NavMenu

Gradnja železničke obilaznice oko Niša do 2022. godine - Završetak eksproprijacije do juna 2019.

Izvor: Novosti Ponedeljak, 23.07.2018. 15:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Eksproprijacija parcela koje se nalaze na trasi buduće železničke obilaznica oko Niša se odvija uspešno i po utvrđenom planu, pa član radne grupe Ministarstva saobraćaja Ljubivoje Slavković - neposredno zadužen za veliki posao na koji Nišlije čekaju duže od dve decenije - kaže da će gradnja početi za dve godine. Dakle, pruga koja prolazi kroz centar grada bi do 2022. trebalo da zauvek ode u istoriju.

- Nadam se da ćemo do juna iduće godine završiti eksproprijaciju zemljišta na potezu od Popovca do Sićeva, gde je u pitanju čak 1.900 parcela. U katastru je već izvršena prenamena iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište, zbog čega će vlasnici njiva dobiti veću nadoknadu - keže Slavković i napominje da su na 1.800 dosad donetih rešenja stigle samo dve žalbe koje će, po proceduri, biti rešavane u imovinskom postupku.

Dodaje da je upravo završeno veštačenje stambenih i industrijskih objekata koji se nalaze na trasi budućeg koloseka. A, tu je i plan reseljavanja koji je neizostavni deo dokumentacije - obavezujući kako za Železnice Srbije, tako i za resorno Ministarstvo.

Izvođač radova za nišku železničku obilaznicu bi - shodno najavama nadležnih - posle međunarodnog tendera mogao da bude izabran do kraja sledeće, 2019, a završetak radova i kompletno izmešten kolosek iz samog centra Niša su planirani tri godine kasnije.

Bespovratno za dve pruge

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) će radove na jugu Srbije podržati sa ukupno 5,5 mil EUR bespovratnih sredstava.


Dva miliona evra je odobreno za izradu projekta neophodnog pri dobijanju građevinske dozvole za jednokolosečnu obilaznu prugu oko grada na Nišavi, koja je i deo projekta modernizacije koloseka na Koridoru 10, od Niša do Dimitrovgrada. Preostalih 3,5 mil EUR je opredeljeno za izradu idejnog projekta sa Studijom opravdanosti i Studijom procene uticaja na životnu sredinu pri modernizaciji pruge na Koridoru 10, na deonici Niš-Preševo - granica sa Makedonijom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.