NavMenu

Crna Gora ulaže 50 mil EUR u projekat Kolašin 1600 - Novi planinski centar biće okosnica zimskog turizma

Izvor: Cafe Del Montenegro Subota, 21.07.2018. 14:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Biserka Stojanovic/shutterstock.com)Ilustracija
Savet za privatizaciju i kapitalne projekte Crne Gore jednoglasno je podržao projekat Kolašin 1600.

- U centar koji će biti okosnica razvoja zimskog turizma u severnom regionu, Crna Gora ulaže se 50 mil EUR - navode u Vladi.

Savet je predložio Vladi da usvoji Izveštaj o rezultatima pregovora po osnovu međunarodnog Javnog tendera za izdavanje u dugoročni zakup zemljišta za izgradnju baznog naselja planinskog centra Kolašin 1600.

- Predmet devedesetogodišnjeg zakupa je zemljište površine 271.990,00 m² po fiksnoj zakupnini od 0,10 eura/m² i varijabilnoj zakupnini od 0,10% od neto stvarne dobiti pri čemu se obe zakupnine obračunavaju na godišnjem nivou uz klauzulu da se plaća unapred za deset godina. Sastavni deo Ugovora čini i Investicioni program predstavljen u četiri klastera od više od 50 mil EUR, od čega je predviđeno ulaganje od 12,8 miliona u prvom klasteru odnosno za prve četiri godine -navode u Vladi.

Prostornim planom posebne namene Bjelasica i Komovi i Detaljnom razradom lokaliteta Kolašin 1600, ova lokacija je prepoznata kao okosnica razvoja zimskog turizma u Severnom regionu Crne Gore sa još sedam zimskih centara: Žarski, Cmiljača, Torine, Kolašin 1450, Jelovica sa golf naseljem, Komovi i Eco adventure park Komovi.

Mapa budućeg velikog ski centra na Bjelasici pokazuje gornje naselje Kolašin 1600, a na vrhu je žičara K8 čija gradnja je u toku. U centralnom delu je buduće naselje sada postojećeg skijališta Kolašin 1450.

Iako blizu, ova dva skijališta ne mogu biti skijaški povezana bez žičare K7. Dakle, nakon izgradnje ove žičare planina će imati dva zasebna skijališta.


Pored šestosedne žičare, na lokaciji ski centra Kolašin 1600 planirana je i izgradnja skijaških staza dužine preko četiri kilometra i sistema za veštačko osneživanje, čija je vrednost oko devet miliona eura.

Ukupna vrednost investicije za izgradnju ski centra je 22 mil EUR.

U toku je i izgranja puta od skijališta Kolašin 1450 do skijališta Kolašin 1600, čija je vrednost dva miliona eura, a završena je trafo-stanica Jezerine, koja će služiti za snabdevanje oba kompleksa električnom energijom.

Očekuje se da skijalište bude spremno za zimsku sezonu 2018.-2019.

Vlada radi i na pripremi tenderske dokumentacije za žičare na skijalištima Žarski i Cmiljača, a izgradnjom žičara i prateće infrastrukture steći će se uslovi za poziv ozbiljnim investitorima i operatorima ski rizorta i hotela.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.