NavMenu

Vlada pozvala preduzetnike da registruju delatnosti u APR-u elektronskim putem

Izvor: eKapija Petak, 20.07.2018. 14:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: chaivit chana/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbije pozvala je sve buduće preduzetnike da registruju svoju delatnost u Agenciji za privredne registre (APR) elektronskim putem, jer je to najbrža i najjeftinija procedura osnivanja privrednih subjekata.

Kako se podseća na zvaničnom sajtu srpske Vlade, od početka 2018. godine preduzetnici mogu da se registruju u APR bez dolaska na šalter, putem interneta.

Elektronska registracija preduzetnika je jeftinija (1.000 dinara) od one u papirnom obliku (1.500 dinara) i obuhvata dva koraka: elektronsku prijavu i elektronsko rešenje o registraciji. Na sajtu APR postoji poseban odeljak eRegistracija osnivanje preduzetnika (u odeljku Preduzetnik i odeljku eUsluge), gde su postavljena sva neophodna objašnjenja, korisnička i video-uputstva. Elektronska prijava se popunjava u aplikaciji preko portala APR-a i potpisuje se kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave. Takođe, omogućeno je elektronsko plaćanje komercijalnim platnim karticama - objašnjeno je.

Elektronsko rešenje o registraciji novog preduzetnika, dodaju, APR dostavlja na email registrovanog preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca e-prijave.

Vlada Srbije podseća i na to da je elektronski sertifikat, koji je potreban radi podnošenja e-registracione prijave osnivanja, neophodan i za dalji rad preduzetnika, poput podnošenja poreske prijave, koje se po zakonu obavlja isključivo elektronskim putem preko portala Poreske uprave.


Ističemo i da privredni subjekti prilikom otvaranja računa nisu dužni da bankama dostavljaju rešenja o registraciji u papirnoj formi, overeno pečatom registratora, jer postojeći propisi omogućavaju da se potrebna dokumentacija dostavlja u elektronskoj formi, a i banka može neposredno da ostvari uvid u Registar privrednih subjekata koje vodi APR na svojoj internet stranici, navode.

Podsetimo, od oktobra u Srbiji će biti moguća i elektronska registracija privrednih društava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.