NavMenu

Uskoro međunarodni tender za 50 mil EUR vredan projekat sanacije jame Sovjak kod Rijeke

Izvor: Balkan Green Energy News Petak, 20.07.2018. 11:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Romolo Tavani/shutterstock.com)Ilustracija
Sanacija jame Sovjak u Hrvatskoj, prirodne formacije u stenama u koju su naftna industrija i druge kompanije do 1990. godine dopremile oko 150.000 m3 opasnog otpada, nadomak je realizacije, nakon potpisivanja ugovora kojim se obezbeđuje finansiranje iz fondova Evropske unije za projekat vredan oko 50 mil EUR.

Ugovor kojim se obezbeđuje finansiranje EU za sanaciju jame Sovjak, koja je od Rijeke udaljena oko 6 km, su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će finansirati 15% projekta, dok 85% dolazi iz fondova EU.

Radovi će obuhvatiti vađenje plutajućih ugljovodonika, prevoz i spaljivanje van Hrvatske, iskopavanje taloga/katrana, prethodnu obradu krečom, transport i spaljivanje van Hrvatske i potpuno zatrpavanje jame i zatvaranje gornjim odvodnim sistemom, saopštilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Izvođač će biti u obavezi da poštuje stroge mere zaštite

Za ove kompleksne radove, koji će se izvoditi u blizini porodičnih kuća, biće raspisan međunarodni tender, izjavio je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, i dodao da će budući izvođač biti u obavezi da poštuje stroge mere zaštite, preneli su mediji.

- Intenziviraćemo komunikaciju s lokalnim stanovništvom i kontinuirano ih informisati o toku sanacije. Svesni smo da su oni ti koji će podneti najveći teret sanacije, pa želimo da budemo otvoreni i dostupni za sva njihova pitanja - rekao je Ponoš.

Radovi će početi nakon što se obavi javna nabavka i odabir izvođača, što se očekuje u drugoj polovini 2019. ili početkom 2020. godine, a trebalo bi da se završe do kraja 2023.

Jama Sovjak, koja je služila kao deponija za toksični industrijski otpad više od 30 godina, je uz još pet lokacija označena kao "crna tačka" životne sredine u Hrvatskoj. Crni mulj u jami se sastoji od zagađujućih materija kao što su otpadni derivati nafte i katran, a lokalno stanovništvo leti ne otvara prozore zbog nesnosnog mirisa isparenja iz jame.

Hrvatska iz evropskih fondova ima na raspolaganju 475 mil EUR za projekte upravljanja otpadom u periodu od 2017. godine do 2020. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.