NavMenu

Turistički brodovi Dunavom do smederevske luke od 2019. godine

Izvor: Novosti Petak, 20.07.2018. 10:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PeterVrabel/shutterstock.com)Ilustracija
Međunarodni turistički pristan u Smederevu, koji je prošle godine dobio lučkog operatera, prve brodove primiće 2019. godine. Uprkos najavama da će turistički brodovi ovde uveliko pristajati ove godine, pristan još nije u funkciji.

- Usporile su nas brojne i dugotrajne administrativne procedure. Mi smo se, takođe, nadali da će brodovi ovde već pristajati. Ove godine bilo je nekoliko promotivnih pristajanja, ali pun kapacitet očekujemo od naredne sezone - kaže Ljubomir Šujeranović, menadžer lučkog operatera, konzorcijuma privrednih društava Đerdap usluge iz Kladova i Emporio tim iz Beograda.

Prema njegovim rečima, dobijena je plovidbena dozvola, a predstoji izbor posade pristana.

Do sada je uloženo mnogo novca i vremena u infrastrukturno opremanje pristana, kao i ispunjavanje međunarodnih standarda o vodenom putničkom saobraćaju.

- Punu iskorišćenost pristana očekujemo od marta 2019. godine kada zvanično počinje nautička sezona. Turoperateri pokazuju veliku zainteresovanost za pristajanje u Smederevu. Sledi nam marketinška akcija zajedno sa gradom kako bismo što bolje promovisali turističku ponudu Smedereva - kaže Šujeranović.

Menadžer lučkog operatera navodi da godišnje pored Smedereva prođe oko 1.000 putničkih brodova, što je ogroman turistički potencijal.

Ministarstvo trgovine i turizma obezbedilo je šlep-pristan u vrednosti od 25 miliona dinara. Pristan je pod patronatom Agencije za upravljanje lukama, koja je na tenderu prošle godine izabrala lučkog operatera - konzorcijum firmi Đerdap usluge iz Kladova i Emporio tim iz Beograda. Ugovor o zakupu pristana potpisan je na deset godina.

Nova lokacija pristana?

U narednih nekoliko godina očekuje se izmeštanje teretne luke iz centra grada. U isto vreme, kako saznajemo, može se dogoditi i da turistički pristan dobije novu lokaciju, bliže Smederevskoj tvrđavi, kako bi turisti imali što jednostavniji pristup srednjovekovnom utvrđenju koje je, inače, prvo na listi znamenitosti koje putnici žele da vide.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.