NavMenu

EU uvela carine na proizvode od čelika - Srbije nema na listi

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.07.2018. 09:25
Komentari
Podeli
(Foto: ruhmal/shutterstock)
U Evropskoj uniji su danas stupile na snagu privremene mere zaštite na uvoz čelika, koje podrazumevaju automatsku primenu 25-procentne carine na uvoz 23 kategorije proizvoda, a Srbija se ne nalazi na listi zemalja u razvoju na koje će se te tarfie primenjivati, javio je Tanjug.
Zaštitne tarife primenjivaće se na one proizvode od čelika čiji uvoz u nekom od narednih meseci premaši prosečan godišnji uvoz zabeležen u protekle tri godine.

- U skladu sa članom 18. Uredbe 2015/478 i međunarodnim obavezama Unije, privremene mere ne bi trebalo da se primjenjuju ni na jedan proizvod poreklom iz neke zemlje u razvoju sve dok njen udeo u uvozu tog proizvoda u Uniju ne premašuje 3% uz uslov da na zemlje u razvoju članice Svetske trgovinske organizacije (STO) sa manje od 3% udela u uvozu zajedno ne otpada više od 9% ukupnog uvoza Unije za predmetni proizvod - navodi se u odluci Evropske komisije.

Prema odluci EK, objavljenoj u Službenom glasniku EU 18. jula, na meti tih tarifa su proizvodi od čelika iz 13 zemalja u razvoju od ukupno 121 zemlje, koliko ih je nabrojano na listi.

Srbija se uopšte ne nalazi na listi, dok su na njoj Makedonija sa četiri kategorije proizvoda od čelika koji su na meti, kao i Albanija i Crna Gora čiji proizvodi nisu označeni kao potencijalni predmet "kaznenih" tarifa. Prethodno je portal iz BiH Faktor objavio da Srbija, kao ni BiH, "nije izuzeta iz ovih mera, jer nije članica Svetske trgovinske organizacije".

Prema odluci EK, od tih tarifa će biti izuzete Norveška, Island i Lihtenštajn kao članice Evropske ekonomske zone (EEA).

Na listi zemalja u razvoju na čije će se proizvode od čelika primenjivati 25-procentne carine na dodatne količine koje premašuju prosečan godišnji uvoz zabeležen u prethodne tri godine, po broju "targetiranih" proizvoda prednjače Indija i Turska sa po 14 kategorija.

Sledi Kina za 13 vrsta proizvoda od čelika, zatim Ukrajina sa 11 proizvoda i Brazil sa pet kategorija artikala napravljenih od čelika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.