NavMenu

Zapadni Balkan traži 3 mlrd EUR iz programa Horizont

Izvor: Tanjug Sreda, 18.07.2018. 15:38
Komentari
Podeli
(Foto: Number1411/shutterstock.com)
Nadležni ministri šest ekonomija Zapadnog Balkana zatražili su da se u programu Evropske komisije za finansiranje istraživanja i inovacija, Horizont Evropa, vrednom 100 mlrd EUR, 3% izdvoji za ovaj region u cilju smanjenja jaza između EU i Zapadnog Balkana na polju istraživanja i inovacija.

Ministarstva nauka šest ekonomija regiona su to predložila u inicijalnoj izjavi koju su zajedno pripremila i objavila uoči usvajanja programa EK za istraživanje i inovacije Horizont Evropa, shodno zaključcima sastanka Radne grupe Zapadnog Balkana za istraživanja i razvoj (R&D), održanog u Briselu 13. juna 2018. godine, saopštio je Savet za regionalnu saradnju (RCC).

Ne dovodeći u pitanje kriterijume izvrsnosti u odabiru svih projekata za Horizont Evropa, tražimo da ulaganja u istraživanja i inovacije budu ravnomerno geografski raspoređena širom Evrope, uključujući Zapadni Balkan kao regiju u procesu pristupanja. Da bi se pomoglo u ispunjavanju obećanja o 'deljenju izvrsnosti', tražimo da se za ovaj instrument izdvoji 3%, piše u inicijalnoj izjavi Zapadnog Balkana.

Region, kako se dodaje, pozdravlja naglasak na inovacijama, uz poziv da one obuhvate obe vrste inovacija - evolucionarne i revolucionarne, kako bi se osiguralo da firme i istraživačke institucije širom Evrope mogu da koriste predviđene inovacijske instrumente za strateški rast i otvaranje radnih mesta.

Jaz u istraživanjima i inovacijama između EU i Zapadnog Balkana se, kako se konstatuje, i dalje povećava. Zato je njegovo prevazilaženje od ključnog značaja za obezbeđenje razvoja izvrsnosti u nauci i visoko kvalitetnom obrazovanju zasnovanom na istraživanjima.

Izvrsnost u nauci i istraživanjima je presudna za promenu modela rasta Zapadnog Balkana i prelazak na ekonomiju znanja i dodate vrednosti, zasnovane na inovacijama.

Time bi se doprinelo zatvaranju ekonomske podele između Zapadnog Balkana i EU i osiguralo da region bude spreman da se suoči s pritiscima konkurentnosti koje nosi članstvo u Uniji.

- Horizont Evropa je ključni instrument, koji može da omogući istraživačima sa Zapadnog Balkana da sarađuju na istraživanjima svetske klase i sa vodećim istraživačkim institucijama iz država članica EU. Međutim, ekonomije Zapadnog Balkana suočene su sa problemom nedovoljnih kapaciteta za ravnopravno nadmetanje sa državama članicama EU koje imaju veće, dobro finansirane i sjajne istraživačke sisteme - kaže Vanja Ivošević, viši stručnjak RCC.


Prema njenim rečima, postoje dodatne mere koje bi mogle da preduzmu institucije EU i države članice kako bi rešile neke od problema sa kojima su suočene države Zapadnog Balkana i koji su im zajednički sa nekim od novih država članica EU.

Pripremu Izjave je podržao RCC, koji ima zadatak da o njoj obavesti relevantne evropske institucije, u nastojanju regiona da udruži snage u lobiranju kod institucija EU i njenih država članica.

Program Horizont Evropa ima za cilj jačanje naučne i tehnološke baze EU tokom sedmogodišnjeg perioda (2021-2027), kako bi se podstakao razvoj inovacijskih kapaciteta i konkurentnosti i otvaranje radnih mesta u Evropi, ispunili prioriteti građana i održao evropski socio-ekonomski model i vrednosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.