NavMenu

Nova oprema Ministarstva odbrane omogućiće izradu mapa za sprečavanje poplava

Izvor: RTS Ponedeljak, 16.07.2018. 18:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Brisbane/shutterstock.com)Ilustracija
Na vojnom aerodromu Batajnica u ponedeljak 16. jula, predstavljen je Projekat "Obnova posledica poplava – izrada mapa ugroženosti i mapa rizika za teritoriju Srbije" koji se finansira iz IPA 2014 u iznosu od 6,15 mil EUR, uz implementacionu podršku Svetske banke.

Novcem projekta obezbeđena je oprema za lasersko snimanje terena iz vazduha, kao i hardver i softver za obradu podataka dobijenih aerofotogrametrijskom LiDAR (Light Detection and Ranging) kamerom, kao i jedno terensko vozilo.

Tim projektom biće izrađene karte rizika za 74 područja koja su definisana kao plavna područja, ili za oko 9.500 km2, a Vojnogeografski institut sprovodiće snimanje terena 2018. i 2019. godine.

Projekat je deo paketa pomoći koji EU daje Srbiji u borbi protiv klimatskih promena, posebno posle poplava 2014. godine, rekao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici prilikom uručenja donacije nove opreme Ministarstvu odbrane, i napomenuo da je EU pomogla Srbiju sa 172 mil EUR za prevenciju i obnovu od posledica poplava.

Glavni fokus projekta je izrada mapa za sprečavanje budućih poplava ili makar saniranje i smanjenje posledica poplava, rekao je Fabrici koji je podsetio da je Delegacija EU u protekle četiri godine sa vlastima Srbije radila na saniranju posledica poplava u 51 opštini.

Prema njegovim rečima, radilo se o rekonstrukciji ili izgradnji brojnih objekata domova, javnih objekata, mostova, a od pomoći koja je data direktnu korist imalo je 150.000 ljudi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.