NavMenu

U Zasavici otvorena moderna farma za uzgoj svinja - Izgradnja i opremanje koštali 40 miliona dinara

Izvor: RTV Nedelja, 15.07.2018. 17:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: FooTToo/shutterstock.com)Ilustracija
Jedna od najmodernijih farmi za uzgoj svinja, sa automatizovanim sistemom hranjenja i ventilacije, otvorena je u nedelju (15. jula 2018. godine) u Zasavici, a svečanosti je prisustvovao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Trenutni kapacitet farme je 2.400 grla, a izgradnja i opremanje koštali su 40 miliona dinara.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pomoglo je izgradnju i opremanje sa 8 miliona dinara, kroz podsticaj u okviru Pravilnika o podsticajima za investicije i fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva.

Sistem ishrane tovljenika u ovom objektu se vrši kompjuterski, preko kontaktnih senzora i u tečnom je stanju. Ventilacija omogućava rashlađeni filtriran vazduh, što doprinosi držanju životinje u humanim uslovima, takođe se smanjuje i mogućnost prehlade i preterane upotrebe antibiotika.

Kapacitet na godišnjem nivou prelazi cifru od 10.000, a vlasnik farme Milovan Ivanković već je poznat u Mačvi kao dugogodišnji odgajivač.

Prilikom posete farmi ministar Nedimović je istakao da se cena tovljenika stabilizovala, kao i da postoje opravdani razlozi da se očekuje i povećanje cene u narednom periodu, skrećući pažnju na to da se mora poraditi na proširenju klaničarske delatnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.