NavMenu

Može li smanjenje poreza na zarade u Srbiji da poveća plate?

Izvor: Blic Petak, 13.07.2018. 12:20
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Petrovic/shutterstock.com)
Smanjenje poreza na zarade koje je najavio ministar finansija Siniša Mali omogućiće povećanje zarada zaposlenih, stav je svih preduzetnika, ali i predstavnika Udruženja poslodavaca Srbije.

Kako piše Blic, oni su naglasili da će na taj način sačuvati radna mesta, privući više investitora i biti konkurentniji.

Podsetimo da je Siniša Mali najavio je da će već od 1. januara 2019. biti smanjen porez na zarade.

Aleksandar Solarević, jedan od vlasnika firme Re3 Product koja se bavi reciklažom, veruje da će to veoma povoljno uticati na privredu i preduzetnike.

- Mi ćemo taj novac preusmeriti na zarade zaposlenih. Tako ćemo sačuvati radna mesta, privući više investitora i biti konkurentniji – naglašava Solarević, podsećajući da Srbija ima veliki problemsa odlivom radne snage.

- I to ne samo zbog odlaska iz zemlje, već i u tome da se zbog boljih uslova radnici pre zapošljavaju u stranim, nego u domaćim firmama. Naša želja je da taj novac preusmerimo u povećanje zarada. Radnika treba stvoriti i za to je potrebno vreme. Ako takav radnik ode, onda smo svi na gubitku – smatra Solarević.

Sa njim je saglasan i direktor fabrike modne obuće Ukus Mišo Petraš.

- Taj novac koji će se uštedeti nakon smanjenja poreza na zarade otići će na povećanje platajer su nam svakako troškovi bruto plata najveća stavka u poslovanju – kaže Petraš.

I on se suočava sa odlaskom radnika i to mu je najveća boljka.

- Imamo situaciju da su nam radnici otišli kod drugih poslodavaca kod kojih nisu prijavljeni, ali dobijaju više novca na ruke. Ispostavlja se da im je isplativiji rad na crno. Naš cilj je povećamo zarade, tako da je sigurno da taj novac nećemo koristiti za plasiranje ili smanjenje cene proizvoda. Ipak je zadovoljni radnik najbolji radnik – zaključuje Petraš.


Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da se oni više od 10 godina zalažu za smanjenje poreza na zarade.

- To je jedna od osnovnih stvari. Na taj način bi se razlika preusmerila direktno na plate, što može da pomogne u poslovanju privrede. Osim toga, ovakva mera pomaže da se smanji rad na crno. Poslodavac koji ima manje obaveze po pitanju poreza i doprinosa sada će moći da radije zapošljava – ističe Atanacković.
pročitajte i...

On naglašava i da je važan i iznos tog smanjenja, što će utvrditi resorno ministarstvo.

- Jedno od rešenja može biti različiti nivo oporezivanja, tako da minimalne plate budu manje oporezovane, a one velike više. To je progresivno oporezivanje i mnoge zemlje su to tako rešile – navodi Atanacković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.