NavMenu

MALI: Manji porez na zarade od 2019. godine

Izvor: eKapija Sreda, 11.07.2018. 13:46
Komentari
Podeli
Siniša Mali (Foto: beograd.rs)Siniša Mali
Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će od početka 2019. godine biti smanjen porez na zarade.

- Hoćemo da smanjimo porez na zarade i predlog će već ove godine biti gotov - rekao je Mali u Privrednoj komori Srbije na izboru za Blic preduzetnika 2017. godine.

On je najavio dve stvari koje će vlada ove godine uraditi za privrednike - smanjiti porez na zarade i ubrzati povraćaj PDV-a za privrednike koji na to imaju pravo.

Mali je podsetio da je zakonski rok za povraćaj PDV-a 45 dana i naglasio da nema razloga da privrednici čekaju toliko ako imaju uredne papire, kao i da bi im puno značilo da taj novac dobiju što pre zbog likvidnosti.

- Prvi sledeći korak je da smnjimo porez na zarade od januara sledeće giodne. To su dva mala, ali važna poteza koja su simbol promena koje se u nasoj zemlji dešavaju - naglasio je Mali.

Ministar je rekao da mikro, mala i srednja preduzeća čine 99% naše privrede po broju firmi, da čine 56% BDP -a zemlje, kao i da je u njima zaposleno 65% radnika odnosno skoro 840.000 ljudi.

- U obavezi smo kao država da podržimo taj sektor, kao stub razvoja naše ekonomije. Samo prošle godine smo izdvojili 18,2 milijarde dinara za podsticaj MSP, od čega je 7,6 bilo bespovratno - naveo je Mali.


Vlada želi i da obezbedi što više sredstava iz EU fondova kako bi privrednici imali jeftine izvore finansiranja.

Naglasio je da ne postoji nijedan ekonomski indikator ili pokazatelj koji je trenutno loš u našoj ekonomiji.

Podsetio je da je u prvom kvartalu bio realizovan prviredni rast od 4,6% i da je cilj da se on održi tokom cele godine. Takođe, u prvoj polovini godini Srbija je imala više od 30 milijardi dinara suficita u budžetu, dok inflacija nikada nije bila niža i stabilnija - od 1 do 2%.

Kako je rekao, na svakih 10 zatvorenih preduzeća otvori se 18 novih, što je dobar pokazatelj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.