NavMenu

Crna Gora dobila još jedan park prirode

Izvor: turistički svet Sreda, 11.07.2018. 11:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: canadastock/shuttestock.com)Ilustracija
Hercegnovski deo planinskog masiva Orjen upisan je u registar zaštićenih područja Crne Gore, čime je zvanično dobio status parka prirode, više od pet decenija nakon pokretanja prve inicijative da se zaštiti prirodno bogatstvo te planine.

To je prva državna odluka o zaštiti Orjena, 52 godine nakon što je pokrenuta prva inicijativa za proglašenje jednog nacionalnog parka na području Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Direktorka Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Milja Vitorović kazala je da je zaštićeno više od 80 kvadratnih kilometara hercegnovskog dela planine Orjen.

- Odluka o zaštiti područja formalni je temelj za očuvanje prirode i za sve dalje aktivnosti u cilju održivog razvoja Orjena i hercegnovskog zaleđa - rekla je Vitorović na konferenciji za novinare.

Ona je pojasnila da je Agencija sprovela neophodne aktivnosti da Orjen bude upisan u registar zaštićenih područja, a ono što sledi je izbor upravljača zaštićenim područjem, obuke stručnih nadzornika koji treba da imaju licence planinskih vodiča i svi koraci koji su u skladu sa regulativama.

Vitorović je dodala da će nastojati da podstiču i partnere iz Bosne i Hercegovine da zaštite pripadajući deo masiva, kako bi zajednički ostvarili zaštitu celog planinskog prostora Orjena.

Goran Komar je govorio o prirodnim vrednostima Orjena i razlozima zbog kojih je taj planinski prostor morao i mnogo ranije da bude formalno zaštićen.


On se zahvalio brojnim istraživačima, žiteljima, planinarima Herceg Novog i Dubrovnika koji decenijama ulažu ogromne napore da prouče Orjen i približe ga najširem krugu ljudi.

- Ova planina potpuno je neuporediva u jadranskom i mediteranskom pojasu, jer u pojedinim ekosistemima ima i do 40% endemičnih vrsta - rekao je Komar.

On je dodao da je Orjen submediteranska planina koja ima više od 49 vrhova viših od 1,5 hiljada metara i da predstavlja sjajan dokument za izučavanje istorije razvoja šireg područja.

- Uveren sam da će glavna nastojanja Agencije biti usmerena upravo ka zaštiti prirodnih i ambijentalnih vrednosti u zaštićenom području. Upravo je takva neprestana i sistematična briga nedostajala Orjenu - zaključio je Komar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.