NavMenu

Surdulica dobija savremeni sistem za upravljanje vodovodnom mrežom - ušteda u potrošnji i distribuciji vode

Izvor: eKapija Utorak, 10.02.2009. 12:41
Komentari
Podeli

Užičko preduzeće "Controlpoint" započelo je realizaciju projekta izgradnje daljinskog nadzora i upravljanja distributivnim vodenim sitemom Surdulice, koji za cilj ima balansirano korišćenje prirodnog resursa i daljinsku kontrolu nivoa, protoka i pritiska vode. Investiciju vrednu više od 20 miliona dinara finansira Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, a celokupan projekat trebalo bi da bude završen početkpm marta. Najveća prednost novog sistema biće ušteda u potrošnji i distribuciji vode, a sličan sistem sa GSM-GPRS modulima je realizovan u Vodosistemima "Topola".

- Posao se sastoji iz dve logičke celine. Prva je automatizacija postrojenja za preradu i prečišćavanje vode PPV "Kalifer" u Surdulici, a druga daljinski nadzor i upravljanje distribucionim Vodovodnim sistemom Surdulice - objašnjava Miroslav Vračarić iz "Controlpointa".

Automatizacija procesne linije PPV "Kalifer" obuhvata nabavku nove opreme, radove u komandnoj sali, laboratoriji, cevovodu za dovod sirove vode, prostorijama za pripremu i doziranje hemikalija, filterskoj i cevnoj galeriji, rezervoarima čiste vode, pumpnoj i kompresorskoj stanici i cevovodu za distribuciju čiste vode sa postrojenja.

Sistem daljinskog nadzora treba da omogući komunikaciju dispečerskog centra smeštenog na lokaciji PPV "Kalifer" i rezervoara koji su obuhvaćeni sistemom: Piskavica, Rid, Belo Polje, Masurica, Alakinci, Suvajnica, Sanatorijum i merne tačke u gradu.

Prema rečima Vračarića, ceo projekat proći će kroz četiri faze.

- Prva faza podrazumeva pomenutu automatizaciju na samom postrojenju PPV "Kalifer", zatim slede radovi na rezervoarima Piskavica, pa radovi na udaljenim rezervoarima i na na kraju puštanje sistema daljinskog nadzora u rad - kaže Vračarić.

"Controlpoint" je trenutno u fazi pripreme, odnosno vrši nabavku i izradu delova podsistema u radionici, obavlja njihovo testiranje i izrađuje aplikativni softver.

- Za potrebe sistema upravljanja morali smo da, u saradnji sa beogradskom firmom "M2M", razvijemo GSM/GPRS modem sa 3 digitalna ulaza, 2 relejna izlaza i jednim analognim ulazom 4-20mA sa potrebnim sistemskim i aplikativnim softverom - navodi naš sagovornik.

Drugi partner "Controlpointa" na projektu je preduzeće "Wig" iz Beograda, zastupnik poznate svetske firme za izradu merača protoka "Krohne", a isporučilac opreme za nadzor i upravljanje je "Siemens", čiji je "Controlpoint" ovlašćeni partner za A&D (automatiku i driv-e).

"Controlpoint" je preduzeće osnovano u decembru 1995. godine i bavi se inženjeringom u oblastima industrijske elektronike, automatskog upravljanja i informatike.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.