NavMenu

Počele prijave za prekvalifikacije u IT sektoru - U 10 gradova na raspolaganju 775 mesta

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 09.07.2018. 15:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Prijavljivanje za prekvalifikacije u IT sektoru počelo je danas i trajaće do 22. jula, a otvoreno je 775 mesta za buduće prekvalifikante u 10 gradova širom Srbije, izjavio je Tanjugu ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

- Ministarstvo poziva sve zainteresovane građane koji su registrovani kod Nacionalne službe za zapošljavanje da se prijave od 9. do 22. jula za prekvalfikacije putem sajta www.itobuke.rs. Otvoreno je 775 mesta za buduće prekvalifikante u 10 gradova širom Srbije. Programi će trajati između 250 i 400 časova, nakon čega sledi praksa od 20 radnih dana u IT kompaniji - objasnio je Đorđević.

On je napomenuo da Vlada Srbije nastavlja program prekvalifikacija za IT koji je pokrenut 2017. godine i da je cilj programa da kandidati nauče dovoljno da postanu programeri početnici.

Prema ministrovim rečima, program pomaže rešavanju nedostatka radne snage u IT sektoru, koji je jedan od najbrže rastućih sektora u ekonomiji Srbije.


Svi prijavljeni kandidati će proći prvi krug selekcije kroz online testiranje koje će biti sprovedeno u avgustu, dok će finalni izbor kandidata vršiti izvođači obuka.

Posle prve faze prekvalifikacija, naveo je Đorđević, više od 30% učesnika zaposlilo se na IT pozicijama sa prosečnom početnom platom od oko 45.000 dinara.

- Još 700 kandidata završava drugu fazu prekvalfikacija u julu i avgustu, a nekoliko desetina se već zaposlilo. Javna nabavka za izvođače obuka je otvorena do 16. jula, dok je javna nabavka za izvođače testiranja kandidata otvorena do 13. jula. U septembru će biti otvoren poziv za prekvalifikacije za IT za zaposlene - zaključio je ministar Đorđević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.