NavMenu

Za prugu od Novog Sada do Subotice 943 mil EUR - Radovi u 2019. godini

Izvor: Tanjug Subota, 07.07.2018. 13:15
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpisala je u subotu, 7. jula, u Sofiji sa kineskim partnerima komercijalni ugovor za izgradnju treće deonice brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, od Novog Sada do Subotice, vredan 943 mil EUR.

- Izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta najvažniji je i najvredniji infrastrukturni projekat trenutno u Srbiji i regionu. Ovaj projekat važan je ne samo za Srbiju, nego i za povezivanje sa regionom i EU, kao i za povezivanje srednje Evrope sa lukom Pirej, u okviru kineske inicijative "Jedan pojas, jedan put". Radovi su već započeti na 75 kilometara pruge od Beograda do Novog Sada, gde rade kineske i ruske kompanije. Imamo i ugovor za preostali 108,1 kilometar, na kom bi radovi mogli da počnu u 2019. godini - rekla je Mihajlović.

Ona naglašava da će modernizacija pruge na železničkom Koridoru 10 omogućiti povećanje teretnog saobraćaja na železnici, odnosno da Srbija bude zaista tranzitna zemlja kad je reč o železničkom saobraćaju.

Potpredsednica Vlade ističe da se o zaključenju ovog ugovora sa kineskom stranom intenzivno pregovaralo skoro godinu dana i da su ispregovarani najpovoljniji uslovi za Srbiju.

- Srbija se i na ovom samitu potvrdila kao najvažniji partner Kine kad je reč o infrastrukturnim projektima, i verujem da će ovaj projekat biti primer za druge kineske projekte u regionu - navodi Mihajlović.

Radove na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Novi Sad-Subotica izvodiće konzorcijum kineskih kompanija (hina Railway International i China Communications Construction Company - CCCC , koji izvodi radove i na deonici Beograd-Stara Pazova.

Komercijalni ugovor za ovaj projekat 7. jula je, pored potpredsednice Mihajlović i kineskog konzorcijuma, potpisao i v. d. generalnog direktora Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić.

Mihajlović je u Sofiji u ime Vlade Srbije potpisala i Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova NR Kine o zajedničkoj podršci izgradnji Industrijskog parka za voće i povrće, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.