NavMenu

Agronomska saradnja na putu svile povećava proizvodnju hrane - Moguć plasman srpskog semena na kinesko tržište

Izvor: RTV Sreda, 04.07.2018. 09:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Budimir Jevtic/shutterstock.com)Ilustracija
U rektoratu novosadskog univerziteta predstavnici više od 30 visokoškolskih ustanova iz Kine, Rusije, Kazahstana, Srbije i drugih zemalja okupili su se na trećoj konferenciji "Na putu svile". Reč je o saradnji naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija na polju biotehnologije, radi povećanja proizvodnje hrane.

Pomoćnik direktora za naučno-istraživačku delatnost u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Sanja Vasiljević očekuje da će saradnja stručnjaka biotehnoloških nauka na putu svile doprineti održivijoj poljoprivrednoj proizvodnji u budućnosti. Kaže i da je važan posao, pre svega, pred mladim stručnjacima - da iznađu najbolji način za dovoljnu proizvodnju biljnih proteina.

- Očekujemo da unapredimo proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane, kao i da se poštuju principi ekološke proizvodnje. Sa stručnjacima iz alijanse radimo na unapređenju oplemenjivačkih programa, na proteinskim leguminozama, kako bi se smanjila zavisnost Evro-azijskog kontinenta od uvoza soje, pre svega iz Amerike - rekla je Vasiljević.

Inače, Kina je najveći svetski kupac soje i prošle godine je uvezla 95 miliona tona, uglavnom iz Brazila i Sjedinjenih Američkih Država. Konkretno, sedam puta više soje uvoze nego što proizvode.


Stručnjak Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Jan Turan očekuje i komercijalne efekte ovog skupa u vidu plasmana našeg semena na kinesko tržište.

- Institut za ratarstvo i povrtarstvo ima svoju strategiju plasmana semena, a kada je reč o kineskom tržištu svakako je interesantan izvoz semena lucerke, deteline i stočnog graška - navodi Turan.

Saradnja će doprineti da stručnjaci Poljoprivrednih fakulteta u Novom Sadu i Beogradu dobiju priliku za stručno usavršavanje u respektabilnim biotehnološkim institutima, pre svega u Kini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.