NavMenu

Stanica Prokop spremna da preuzme železnički saobraćaj prestonice?

Izvor: N1 Ponedeljak, 02.07.2018. 13:37
Komentari
Podeli
(Prokop) Glavna železnička stanica u Beogradu je nakon 134 godine zvanično prestala da radi. Tako je glavno čvorište za sve polazne i dolazne vozove postala stanica Beograd Centar (Prokop). Putnici kažu da su nezadovoljni zbog toga, ali i zato što stanica nije u potpunosti osposobljena za korišćenje. Da li nova stanica u prestonici ima sve uslove da ponese epitet - glavna?

Ispred nove glavne železničke stanice Prokop tek po koji putnik. Na peronima stanje redovno. Do voza stepenicama, a do stanice, putnici kažu, uz pomoć mapa.

Do Prokopa voze dve autobuske linije - 34 i 36, kojima su krajnje stanice Topčidersko brdo, odnosno Slavija. I to je sve što postoji od gradskog prevoza, žale se putnici. Nema ni menjačnice, prodavnice, lifta za putnike i za osobe sa invaliditetom, železničkog restorana i dovoljno šaltera.

Nadležni poručuju da je Prokop spreman da preuzme železnički saobraćaj prestonice. Pored uređene čekaonice, za putnike su, navode obezbeđeni, ambulanta, toalet, bezbedno je i obećavaju da će sve što nedostaje biti rešeno.

- U samoj stanici Beograd Centar biće postavljena dva lifta za invalide. Što se tiče ostalih sadržaja, kao što su na primer kiosci, i tu smo ušli u proceduru kako bi što pre rešili i taj problem - objašnjava Nenad Stanisavljević iz Železnica Srbije.

Osim toga, pojačan je i red vožnje.

Od sada sa perona u stanici Prokop redovno saobraća 195 vozova u domaćem i međunarodnom saobraćaju. To ne važi za vozove na liniji Beograd-Bar, kojima je polazna stanica Topčider.

Sve to, kažu stručnjaci, ukazuje da gašenje stanice u Nemanjinoj nije dobro rešenje.

- Problem je što Prokop uopšte nije, prvo, integrisan u javni prevoz, a drugo nije integrisan u sam sistem grada, ne postoji pešačka veza. Obično najvažnija zona železničke stanice je zona pešačke dostupnosti, to je u evropskoj civilizaciji, pa i azijskoj i američkoj. Okolina železničkih stanica su najatraktivinije lokacije - izjavio je Karlo Polak, inženjer za železnički saobraćaj.

Iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kažu da železnički saobraćaj treba da bude izmešten iz centra grada, jer se tako smanjuje zagađenost, buka i saobraćajno opterećenje.

- Dobija se bolji kvalitet života u tom delu grada. Imate otvaranje grada ka rekama i ka platou koji može da se iskoristi i sa aspekta razvoja grada, odnosno popunjavanje tog prostora - ocenio je Milan Božović iz Komiteta za saobraćaj.

Prema najavama zvaničnika, dosadašnja zgrada Glavne železničke stanice postaće muzej istorije nastanka srpske države.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.