NavMenu

Erste banci zajam EBRD od 5 mil EUR za unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava u Srbiji

Izvor: eKapija Nedelja, 01.07.2018. 15:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: AKIRA_PHOTO/shutterstock.com)Ilustracija
Erste banka Srbija je postala prva banka u Srbiji koja je dobila zajam Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 600 miliona dinara (5 mil EUR) za poboljšanje energetske efikasnosti domaćinstava, saopšteno je u petak (29. juna 2018.) iz sedišta EBRD-a u Londonu.

Pomenuta sredstva dolaze u sklopu 85 mil EUR vrednog EBRD-ovog Instrumenta za finansiranje zelene ekonomije (GEFF) na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Cilj inicijative je da se pomognu ulaganja lokalnih domaćinstava, udruženja stanara i pružalaca usluga u mere energetske efikasnosti i projekte obnovljivih izvora energije.

Krediti Erste banke namenjeni su svim građanima koji žele da investiraju u energetski efikasna rešenja za svoje domove, a namena kredita može biti zamena prozora ili vrata, adaptacija stambene fasade, nabavka opreme za grejanje ili termoizolacionog materijala, kupovina fotonaponskih panela, toplotnih pumpi, ekonomične rasvete, i druge mere koje donose ekonomičnost i uštedu.

- Korisnicima kredita na raspolaganju je i finansijski podsticaj, bespovratna pomoć koju isplaćuje EBRD, u iznosu od 15 do 20% od ukupnog iznosa investicije - istakao je Slavko Carić, predsednik IO Erste Banke, i dodao "Građani će imati priliku da ostvare ekonomičnost u energetskom smislu, poboljšaju kvalitet svog stambenog prostora, kao i da ostvare značajne uštede u svom budžetu, kroz niže račune za energente".

Maksimalni period otplate kredita za klijente iznosi 120 meseci, dok je najviši predviđeni iznos kredita 3.000.000 RSD.

Finansijski podsticaji obezbeđeni su sredstvima Evropske unije, Republike Austrije i Investicionog okvira za Zapadni Balkan, a program je implementiran u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.