NavMenu

Raspisan međunarodni tender za izgradnju HE Dabar - Radovi vredni oko 204 mil EUR

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 28.06.2018. 17:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)Ilustracija
Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), Ilija Tamindžija, izjavio je Srni da su HET i Hidroelektrana (HE) Dabar raspisali međunarodni javni poziv za finansiranje i izgradnju HE Dabar po sistemu "ključ u ruke", vredan oko 400 mil KM (oko 204,3 mil EUR).

Tamindžija je pojasnio da poziv za izgradnju hidroelektrane instalisane snage 160 megavata podrazumeva izgradnju brane Pošćenje sa nasipima i akumulacionim bazenom, cevovod pod pritiskom, mašinsku zgradu sa pratećim objektima i opremom, dalekovod za priključenje HE Dabar, odvodni kanal kroz Dabarsko polje i proširenje tunela Dabarsko polje - Fatničko polje.

On je naveo da su do sada bile zainteresovane tri kineske i jedna evropska kompanija, te da uslove iz poziva mogu ispuniti samo velike svetske kompanije.

Rok za izražavanje interesa je 20. jul, a rok izgradnje je četiri godine. HE Dabar bi nakon izgradnje bila potpuni vlasnik hidroelektrane, a kredit za urađene radove bi otplaćivao 15 godina.

HE Dabar je već završila pripremne radove - izgradnju pristupnih puteva do budućih objekata, dalekovoda za napajanje gradilišta električnom energijom i sistema za vodosnabdijevanje.

- Urađen je i glavni projekat za sve objekte, studija izvodljivosti i ekonomske opravdanosti, a u završnoj fazi je proces eksproprijacije zemljišta za dobijanje građevinskih dozvola - pojasnio je Tamindžija.


Prema njegovim riječima, u toku je izgradnja dovodnog tunela za HE Dabar koja poseduje i ekološku dozvolu za izgradnju svih objekata.

Završetkom HE Dabar bilans proizvodnje HET-a povećaće se za oko 50%, a završetkom izgradnje kompletnog projekta, Gornji horizonti hidrosistem Trebišnjica će biti jedan od kvalitativno najjačih hidroenergetskih sistema u regionu.

HE Dabar je najvažniji energetski objekat u sistemu Gornji horizonti, koji spada u red najvećih investicionih projekata u regonu. Njegova vrednost je više od milijardu maraka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.