NavMenu

Lidl i Plodine najbrže rastući trgovci u Hrvatskoj

Izvor: seebiz.eu Sreda, 27.06.2018. 15:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Deset najvećih domaćih trgovaca u Hrvatskoj, bez Konzuma, prošle godine je u svojim blagajnama imalo 23,9 milijardi kuna prometa (oko 3 mlrd EUR), što je 1,7 milijardi kuna više (oko 230 mil EUR) nego godinu ranije. Pritom im je ukupna dobit porasla za više od 200 miliona kuna (oko 28 mil EUR), na 681 milion kuna (oko 90 mil EUR).

Lidl je obeležio 2016. godinu kada je prestigao Plodine i postao drugi najveći trgovački lanac u Hrvatskoj. U protekloj godini učvrstili su prednost i sada trećeplasiranim Plodinama beže za oko 28 mil EUR. Ukupan prihod Lidla lani je iznosio oko 620 mil EUR, što je rast od 16%.

Pritom, Lidl koji je u 2016. po prvi put u istoriji poslovanja u Hrvatskoj premašio nivo od četiri milijarde kuna prometa i više nego solidno zarađuje. Tako je 2017. imao oko 47 mil EUR dobiti, što je više od pola ukupne zarade preostalih devet najvećih konkurenata u zemlji. To, pak, sugeriše kako Lidl ima gotovo idealan poslovni model za maloprodaju u Hrvatskoj.


No, više nego dobro stoje i Plodine, trgovački lanac u vlasništvu riječkog preduzetnika Mileta Ćurkovića. On je proteklih godina u odbranu tržište pozicije uložio više od 270 mil EUR. Lani su poslovali sa prometom od skoro 600 mil EUR, što je gotovo 10% rasta, dok im je dobit skočila 70%, na oko 18 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.