NavMenu

Macedonia 2025 Business Forum okupio blizu 100 učesnika iz regiona - Digitalna transformacija uslov za atraktivnije poslovno okruženje

Izvor: eKapija Utorak, 26.06.2018. 15:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
Sigurno poslovno okruženje, bolja predvidivost i digitalna transformacija, koraci su koji su neophodni kako bi Srbija i Makedonija, kao i ostale zemlje u regionu, postale poželjna mesta za strane ali i za domaće investitore, zaključak je Macedonia 2025 Business Foruma organizovanog u saradnji sa Kanadsko-Srpskim poslovnim Udruženjem (CANSEE), održanog u petak 22. juna Beogradu. Forum je okupio blizu 100 učesnika iz regiona.

Poljoprivreda, IT sektor, proizvodnja hrane i pića, energetska efikasnost, već su prepoznati sektori sa najviše potencijala kada su u pitanju Srbija i zemlje u regionu. Kompanije međusobno dobro posluju, a za još bolje uslove poslovanja na tržištu, te privlačenje većeg broja investitora, potrebno je stvoriti bolji regulatorni okvir, saglasili su se učesnici Foruma.

Među njima su bili i predstvanici privrede.

Svetozar Janeveski, makedonski biznismen koji je prošle godine zakupio Beogradsku industriju piva (BIP). kaže da trenutno pokušavaju da aktiviraju pivaru i zadrže brend.

- BIP je kompanija stara skoro 200 godina, i želimo da izgradimo nove kapacitete. BIP je živ, on ima drugačiji koncept, drugačiji ukus, i treba vremena da se predstavi potrošačima Srbije, ali ostajemo ovde – navodi Janevski.

Da se na ovim prostorima može graditi internacionalni brend potvrdio je Radoš Vukićević, generalni direktor vinarije Tikveš, koji je tokom Foruma istakao, da ova kompanija posvećeno radi na izgradnji svog brenda i van ovog regiona.

- Tikveš je prisutan i na stranim tržištima. Želimo da postanemo internacionalni brend, radimo na merketinškom pristupu, i specifičnim ciljnim grupama. Gradimo brend sa visokim kvalitetom, i to je prepoznato kroz finansijski aspekat, jer svake godine prosečna cena Tikveša raste,pa smo od 2013. godine utrostručili prodaju – objasnio je Vukićević.

Wolfang Maringer, potpredsednik FIC Macedonia, naveo je da u ovom regionu imamo dosta uspešnih priča ali i prepreka na kojima bi trebalo raditi.

- U ovoj regiji je čaša ili polu puna ili polu prazna - istakao je.

- Moramo da radimo na obrazovanju kako mladi ne bi odlazili i zato nam je potrebna strategija za rešavanje ovog problema.

Prema njegovim rečima, jedno od ključnih pitanja je da li će ova regija moći da bude nova Silikonska dolina.

- Vino je sjajna priča, ali nam je za jačanje ekonomija u regionu potrebna primarna industrija, rafinerije, rudnici, - kazao je Maringer ističući i važnost infrastrukture, IT sektora i drugih grana privrede koje su neophodne za razvoj privrede ovog regiona.

- Tu su, i drugi sektori sa potencijalom, bankarstvo, automobliska industrija... – zaključio je Maringer.

Kako do boljnih uslova za poslovanje?

Jelena Bulatović, izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera (SAM), smatra da je, kada je reč o razvoju regiona, ključna stvar u tome da utičemo da naše poslovno okruženje bude privlačno za investitore, i to pre svega domaće.

- Moramo da poštujemo one investitore koji su već ovde, a strani će doći. Imamo sjajne sektore koji mogu biti atraktivni za strane investitore, ali koji mogu i za nas da predstavljaju budućnost u razvoju. To je poljoprivreda u kombinaciji sa svim sferama digitalne transformacije i nekih novih tehnologija - kazala je Bulatović.

- Trebalo bi da iskoristimo digitalnu transformaciju i četvrtu industrijsku revoluciju, da napravimo skok. Da preskočimo jedan period koje su prošle druge zemlje, i da budemo fleksibilni – podvukla je ona.

Stevan Vraneš, direktor korporativnih i pravnih poslova Adriatic Imperial Tobacco je za eKapiju objasnio važnost regulatornog okvira za strane investitore koji bi želeli da ulažu, ali i samu predvidivost poslovnog okruženja, koja je na prvom mestu za zainteresovane ulagače.

- Sve je u predvidivosti. Tako da je veoma važno kako za Srbiju tako i za ostale zemlje u regionu da obezbede da kompanije koje dolaze da obavljaju posao i da investiraju ovde, da tačno znaju šta ih očekuje - objasnio je Vraneš i dodao da ozbljne kompanije ne očekuju nikakve povlastice niti privilegije, ali da očekuju da ako imaju neki problem sa kojim se suočavaju, imaju i kome da se obrate.

Zbog toga je, dodao je, važno postojanje institucije kojima se mogu obratiti u slučaju određenih problema, a kakvi su Saveti stranih investitora, NALED i drugi.

(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
Potrebni jeftiniji letovi

Poslednjih godina region Zapadnog Balkana beleži sve veći broj stranih turista, istaknuto je tokom Foruma.

Olivier Si Tahar, generalni menadžer Holiday Inn Express Belgrade-City naveo je da poslednjih godina hoteli u Srbiji beleže sve veći broj gostiju. Prema njegovim rečima, povećanje broja noćenja u hotelima u Srbiji, u periodu 2016. i 2017. godine, iznosi 11%, dok je u Beogradu taj broj još veći, i iznosi 19%. Slična sitacija je i u Makedoniji, gde je, prema podacima koji su se čuli na skupu, broj turista u aprilu veći za 20%.

Tahir je objasnio za eKapiju da je jedan od problema kada je u pitanju privlačenje turista iz zemalja Zapadne Evrope, nedostatak low-cost linija i skupe avionske cene.

- Povratna karta od Pariza do Beograda je oko 100 EUR. Za ovaj novac u Francuskoj možete da odete u neke druge egzotičnije destinacije, kao na primer, Maroko. Mislim da je to znak da nešto moramo da uradimo kako bi privukli ovaj deo Evrope u Srbiju, a jedna od mogućnosti je da imamo više low-cost linija – zaključio je Tahir.

Inače, cilj Foruma, bio je povezivanje i saradnja između kompanija i pojedinaca u Makedoniji, Srbiji i regionu u poljoprivredi, turizmu, oblasti održive energije i pametnih tehnologija.

Sandra Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.