NavMenu

Položen kamen temeljac za izgradnju pogona za prikupljanje i plasman meda u Rači

Izvor: eKapija Ponedeljak, 25.06.2018. 13:22
Komentari
Podeli
U Rači je danas postavljen kamen temeljac za pogon za prikupljanje i plasman meda Naš med, koji gradi Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Svojevrsna fabrika meda prikupljaće i plasirati med pčelara sa teritorije cele Srbije.

Ovim su uzgajivači pčela dobili mogućnost da svoj med plasiraju na tržište bez posrednika, te ucena nekorektnih otkupljivača, postižući realnu, u odnosu na sadašnje nerealno niske cene meda koje nude otkupljivači, rečeno je na postavljanju kamena temeljca fabrike, kome je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Zvanično, radovi na izgradnji počeće za 10ak dana, rok za njihov završetak je 150, a u kada bude otvoren, u pogonu će raditi 11 radnika po smeni.

Kapacitet fabrike biće najmanje 3.000 tona godišnje, a med će se prodavati u buradima i malim pakovanjima, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

Obrađivaće se, istaknuto je, kako konvencionalni med, tako i med iz standarda kvaliteta SPOS-a - Dobra pčelarska praksa (DPP), kao ekslizivni proizvod sa pristupačnom cenom za potrošače.

Površina novog pogona iznosiće 1.480 m2 bruto. Vrednost izgradnje je 833.988 EUR, dok će u opremu biti uloženo oko 200.000 EUR.

Sopstveni pogon meda, podsetimo, SPOS gradi u saradnji sa opštnom Rača, uz svestranu podršku Vlade Republike Srbije i NALEDa. Zajedničko preduzeće čiji je vlasnik 80% lokalna samouprava, a 20% SOPS - Pogon za prikupljanje i plasman meda Naš Med Rača, osnovano je prošle godine.


- Svi poljoprivrednici mogu da uče od pčelara koji su pokazali kako udruživanjem i zajedničkom borbom niko ne može da ih ucenjuje - naglasila je premijerka, podsetivši da su novac za novi pogon pčelari sakupili od članarina, da su raspisali konkurs u kome su učestvovale 32 lokalne samouprave, a na kome je pobedila opština Rača koja je ponudila najbolje uslove.

U Rači su danas polaganju kamena temeljca prisustvovali i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, Slavica Đukic Dejanović, Nenad Savković, Rodoljub Živadinović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.