NavMenu

Ugovor za termoelektranu Kosovo e Re krši pravila Energetske zajednice

Izvor: Balkan Green Energy News Utorak, 19.06.2018. 09:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)Ilustracija
Više elemenata ugovora o kupovini električne energije između institucija Kosova i američke kompanije ContourGlobal za termoelektranu (TE) Kosovo e Re, snage 500 MW, predstavljaju državnu pomoć, koja nije dozvoljena, smatra Sekretarijat Energetske zajednice (EZ). U međuvremenu, Reuters je objavio da Svetska banka još nije potvrdila da će finansirati ovaj projekat, kao što je ranije najavila.

Sekretarijat je podsetio da je 22. marta na osnovu preliminarnih analiza izrazio zabrinutost u pismu poslatom vlastima Kosova.

- Zabrinutost se odnosi na ugovorni okvir za funkcionisanje planirane elektrane, a naročito na ugovor o kupovini električne energije potpisan u decembru 2017. Sekretarijat smatra da nekoliko elemenata potpisanih ugovora predstavlja državnu pomoc - naveo je Sekretarijat i dodao da će nastaviti razgovore o ugovornom okviru, koji se odnosi na ovaj projekat, sa vlastima Kosova.

Sekretarijat podseća da je državna pomoć zabranjena u skladu sa zakonima EZ dok je, prema preliminarnoj analizi, ContourGlobal zaštićen od komercijalnih rizika kao što su proizvodni, tržišni, operativni, regulatorni, poreski, kreditni…

- Rizike snosi Vlada Kosova kroz svoju javnu kompaniju što će na kraju biti troškovi dobavljača i kupaca ili direktne i stalne subvencije vlade dok ContourGlobal uživa garantovani profit bez rizika - ističe Sekretarijat.


Drugi potencijalno kritični elementi u nizu ugovora zaključenih u decembru 2017. uključuju izuzeća od poreza i carina, državne garancije i ustupanje ili zakup zemlje ispod tržišne cene.

Podsetimo se, Vlada Kosova postigla je sporazum o izgradnji nove termoelektrane Kosova e Re (Novo Kosovo) u koju će biti investirano više od milijardu evra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.