NavMenu

EU povećava pretpristupnu pomoć za Zapadni Balkan - Najavljen fond od 14,5 mlrd EUR za period od 2021. do 2027.

Izvor: RTS Petak, 15.06.2018. 12:17
Komentari
Podeli
(Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)
Komesar za pregovore o proširenju Evropske unije Johanes Han najavio je povećanje budžeta za pretpristupnu pomoć (IPA III) zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, sa 12 na 14,5 mlrd EUR za period od 2021 do 2027. godine.

- Ovo se uglavnom odnosi na Zapadni Balkan - rekao je Han.

Ovi fondovi služe kao podrška EU zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na putu ispunjavanja kriterijuma za pristupanje Uniji i sprovođenja dubokih i sveobuhvatnih reformi.

Johanes Han je najavio i promenu u načinu finansiranja koje se pomera sa finansiranja specifičnih zemalja ka tematskom finansiranju.

- To će nam omogućiti da budemo fleksibilniji, kako bismo stvorili neku vrstu takmičenja i pogurali zemlje kandidate da se brže kreću napred. Tako ćemo poboljšati našu efikasnost i kvalitet našeg angažmana - poručio je Han.

On je ocenio da će reformisani i povećani budžet omogućiti EU nastavak rada sa zemljama koje su angažovane na putu pristupanja Uniji, kao i da će podržati strateške ciljeve postizanja stabilnosti, bezbednosti i prosperitet u blizini granica EU.

Budžet za spoljne poslove EU porastao na 9%


Za naredni budžetski period Evropska komisija je predložila povećanje ukupnog budžeta za spoljne poslove EU na 123 mlrd EUR, što je povećanje od 30% u odnosu na trenutni budžetski period. Tako se udeo budžeta za spoljnu politiku EU u ukupnom budžetu Unije povećava sa trenutnih šest na skoro devet procenata.

U okviru budžeta za spoljne poslove EU, pored Fonda za pretprstupnu pomoć, nalaze se i Fond za razvoj i međunarodnu saradnju (89,2 mlrd EUR), Fond za humanitarnu pomoć (11 mlrd EUR), Evropski fond za nuklearnu bezbednost (300 mil EUR), Investicioni okvir za spoljne poslove, a predloženo je i osnivanje fonda Evropske mirovne pomoći.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.