NavMenu

POPOVIĆ: 5G tehnologija i u Srbiji do kraja 2018. godine

Izvor: Beta Četvrtak, 14.06.2018. 15:50
Komentari
Podeli
Nenad Popović (Foto: mc.rs)Nenad Popović
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je švedsku kompaniju Ericsson i sa njenim stručnjacima razgovarao o 5G tehnologiji koja bi trebalo da bude lansirana i u Srbiji do kraja ove godine.

Na sastanku je ocenjeno je da će 5G tehnologija biti prekretnica koja će promeniti svet, industriju i živote ljudi, navodi se u saopštenju Popovićevog kabineta.

- Četvrta generacija mobilnih mreža donela je značajne promene u telekomunikacijama, a tehnologija 5G transformisaće čitavo globalno društvo. Peta generacija će imati mnogo veći kapacitet i moći će da obezbedi prenos veće količine podataka za mnogo manje vremena nego postojeće mreže - kazao je Popović.

On je naveo da sa 5G bežičnom tehnologijom pametni gradovi, automobili bez vozača, upotreba robota, i mnoge druge inovacije, postaju svakodnevnica u svetu.


Podsetimo, Vlada Srbije je u aprilu usvojila Strategiju razvoja mreža nove generacije. Ova Strategija promoviše upotrebu računarstva u oblaku i Interneta stvari, kao i razvoj mobilnih sistema pete generacije (5G).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.