NavMenu

Dunav soja pozvala proizvođače da obeleže hranu bez GMO sastojaka

Izvor: Beta Petak, 08.06.2018. 09:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Eaks 1979/shutterstock.com)Ilustracija
Međunarodno Udruženje Dunav soja pozvalo je danas domaće kompanije koje proizvode meso, jaja, mleko i drugu hranu od životinja hranjenih domaćom genetski nemodifikovanom sojom da obeleže te proizvode i omoguće potrošačima da izaberu "BEZ GMO" kvalitet koji je sertifikovan kao "Dunav soja standard".

Projekt menadžer Dunav soje Jovana Đisalov rekla je da "udruženje Dunav soja, koje ima preko 300 članova iz 20 zemalja Evrope, pruža podršku domaćim proizvođačima genetski nemodifikovane hrane i soje i omogućava im da istaknu 'BeZ GMO' kvalitet".

Istakla je da proizvođači na taj način i dodaju vrednost svojim proizvodima, a potrošačima nude mogućnost izbora.

Udruženje je, kako je rekla, podržalo i 15 ministarstava poljoprivrede iz regiona i EU, kao i iz Srbije.

U Evropi je, prema rečima Đisalov, kao "BEZ GMO" sertifikovano oko 10.000 proizvoda, a i u Srbiji su do sada obeležena jaja kokošaka u čijoj se ishrani ne upotrebljava GMO.

- Srbija na 200.000 hektara proizvodi dovoljno soje za domaće potrebe i trećinu izvozi, a to je šansa za domaće proizvođače da svojim proizvodima dodaju novi kvalitet - rekla je Đisalov.

Najviše sertifikovanih proizvoda "BEZ GMO" je u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Sloveniji i Francuskoj.

Đisalov je rekla da je u Srbiji zabranjen uvoz i promet GMO, ali da je problem što se uvozi hrana proizvedena od životinja koje se njome hrane, a da to nije obeleženo na proizvodima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.