NavMenu

Digitalizacija i 3D modeli u Fiatovim pogonima širom sveta - U kragujevačku fabriku uloženo više od 1,4 mlrd EUR

Izvor: eKapija Sreda, 06.06.2018. 15:08
Komentari
Podeli
Alesio LeonardiAlesio Leonardi
Strateški pravci kao osnova bele knjige, sa predlozima za istraživanje, razvoj i primenu modela Industrije 4.0 u Srbiji, koja će biti predstavljena Vladi Srbije na jesen, glavni su rezultati drugog dana međunarodne konferencije održane u kompaniji Fiat Chrysler Auromobili u Kragujevcu, fabrici koja ima jedan od najnovijih i najmodernijih proizvodnih pogona u okviru FCA Grupacije širom sveta.

- Industrija 4.0 sve brže postaje realnost. U našoj fabrici u Kragujevcu počeli smo da pristupamo digitalnoj proizvodnji kroz razvoj naprednih rešenja za virtuelnu simulaciju naspram fizičkog okruženja, uključujući rešenja bazirana na analizi podataka i kompletnoj horizontalnoj i vertikalnoj integraciji - rekao je Alesio Leonardi, direktor fabrike FCA Srbija na konferenciji u Kragujevcu.

On je istakao da konkurencija i tehnološki napredak zahtevaju kapacitet da se upravlja velikim procesima proizvodnje na efikasan i pouzdan način, tražeći brža rešenja i odgovore, stalno učeći sa konstantnom otvorenošću za inovacije.

- Napravićemo Mapu puta za Srbiju koju ćemo predstaviti Vladi Srbije - rekao je Leonardi, dodajući da Srbija treba da bude više industrijalizovana kako bi postigla viši nivo rasta.

Leonardi je napomenuo da je Fiat do sada investirao više od 1,4 mlrd EUR u fabriku u Kragujevcu i podsetio da je pogon FCA u Kragujevcu jedan od najmodernijih u svetu u okviru Fijatove grupacije, s obzirom na to da se koriste najsavremeniji instrumenti proizvodnje.

- Fabrika FCA u Kragujevcu poseduje srebrni nivo svetskog standarda u proizvodnji World Class Manufacturing i predstavlja jedan od najnovijih i najmodernijih proizvodnih pogona u okviru Fijatove grupacije širom sveta - naveo je Leonardi.

Menadžer za digitalizaciju u Fiat Grupaciji Mauro Bosio rekao je da je digitalna industrija nešto o čemu se ne može pregovarati.

- Naša mapa je jasna i krećemo se u pravcu potpunog ovladavanja digitalnim. Radno mesto konstruišemo na osnovu 3D modela. Koristimo simulacije za novu opremu i nove tehnologije. Tako je lakše proveriti novu opremu, da li funkcioniše bez greške - objasnio je Bosio i dodao da se 3D simulacija koristi i u projektovanju linije.

- Imamo i virtuelno puštanje u rad, tako da vidimo šta smo sve radili. Na ovaj način se postiže ušteda od 25%, jer lakše uočavamo greške. U svim ovim procesima koriste se tableti i pametni telefoni.

Nova industrijska politika Srbije

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović rekao je na konferenciji da Srbija radi na izradi nove industrijske politike koja je jedan od ključnih preduslova za zatvaranje Poglavlja 20 (industrijska politika i preduzetništvo) u procesu pregovora za pristupanje Evopskoj uniji. On je ukazao na značaj saradnje privrede sa univerzitetima i naučnim institutima i zajedničkog rada na tehnološkim rešenjima bez kojih nema opstanka na sve konkurentnijem tržištu.

Predstavnici Privredne komore Srbije istakli su da je automobilska industrija uvek ogledalo stanja industrije jedne zemlje. Svi tehnološki i poslovni trendovi skoro uvek su prvo primenjivani upravo u autoindustriji i upravo zbog toga je prisustvo Grupacije FCA u Srbiji od ogromnog značaja. PKS podržava svoje članice u procesima digitalne transformacije i uvođenja Industrije 4.0, svesna da je to preduslov za opstanak na sve konkurentnijem globalnom tržištu. Upravo znanje i praksa iz kompanija poput FCA mogu da ove procese ubrzaju i učine dostupnim velikom broju kompanija dobavljača u automobilskoj industriji, kao i univerzitetima i naučno-istraživačkim centrima u Srbiji.


Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da četvrta industrijska revolucija predstavlja "fuziju tehnologija koje zamagljuju granice između fizičkog, digitalnog i biološkog sveta" i da svi moraju da razumeju "naprednu proizvodnju", bilo da žele da primene takve tehnike, ili da samo vide kakvo je "konkurentno okruženje".

Prema rečima ambasadora, američki proizvođači sve više prave robote koji su "svesni svoje okoline i bezbedni po ljude", te roboti više nisu u kavezima. On je napomenuo da napredna proizvodnja donosi nove izazove tako da će doći do smanjenja broja radnika, ali će se pokazati i da su veštine radnika nedovoljne.

Konferencija u Kragujevcu organizovana je u okviru Nedelje visokih tehnoloških znanja koju organizuju Mašinski fakultet u Beogradu u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, komercijalnim odeljenjem američke ambasade u Beogradu i kompanijom FCA Srbija, uz podršku Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede, SANU, i vodećih industrijskih preduzeća. Na konferenciji su posebne prezentacije održali predstavnici kompanija FCA, Ball Packaging i NCR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.