NavMenu

U planu ispravljanje beogradskog Pobednika - Do kraja 2018. izrada projekta restauracije spomenika

Izvor: Beta Utorak, 05.06.2018. 13:16
Komentari
Podeli
Spomenik Pobednik (Foto: shutterstock)Spomenik Pobednik
Spomenik Pobednik na Kalemegdanu delimično se nakrivio, zbog čega je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda najavljeno da će do kraja godine, uprkos nedostatku zvanične tehničke dokumentacije, biti izrađen projekat restauracije i sanacije jednog od simbola glavnog grada Srbije.

U Zavodu je rečeno da su poslednji radovi na tom spomeniku izvedeni pre više od dve decenije, odnosno još 1996. godine, kada su u postament spomenika postavljeni šipovi radi sprečavanja naginjanja. Ni tada, međutim, spomenik nije vraćen u apsolutnu vertikalu, već je samo stabilizovan u delimično nakrivljenom položaju.

- Ne posedujemo zvaničnu arhivsku, tehničku dokumentaciju koja se odnosi na podizanje tog spomenika tokom 1928. godine. Naknadnim analizama utvrđeno je da se jezgro postamenta sastoji od betona, a da je sa spoljašnje strane obložen kamenim pločama. Spomenik je fundiran delom na nasipu, a delom na bedemu koji je ostao u strukturi nasipa, što je kao posledicu izazvalo naginjanje spomenika - rekli su u Zavodu za zaštitu spomenika.

Iz Zavoda su najavili da će sva oštećenja koja su naknadno nastala na tom spomeniku biti deo tretmana novog konzervatorskog projekta.

Spomenik Pobednik podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.


Spomenik čine bronzana muška figura, rad vajara Ivana Meštrovića i postament koji se sastoji od dorskog stuba. Sama skulptura bronzane muške figure izrađena je 1913. kao deo monumentalne fontane čije je postavljanje bilo predviđeno na Terazijskom platou. Meštrović je fontanu zamislio kao spomenik slobodi i oslobođenju od vekovnog turskog ropstva.

Zbog izbijanja Prvog svetskog rata odloženo je postavljanje figure, pa je spomenik otkriven tek 1928. godine.

Naziv spomenika proistekao je iz njegove nove posvete Solunskom frontu i pobedi Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a njegov prvobitni naziv bio je Vesnik pobede.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.