NavMenu

KOSTIĆ: Nastavićemo da ulažemo u banke u regionu

Izvor: Tanjug Nedelja, 03.06.2018. 15:11
Komentari
Podeli
Miodrag KostićMiodrag Kostić
Kompanija MK Grupa, koja je prema rečima vlasnika Miodraga Kostića, u poslednjih 20 godina investirala više od milijardu evra u Srbiji, najviše u agrar, hotele, bankarski sektor, nastaviće ulaganje u hotelijerstvo, najmlađu granu ovog holdinga, a planiraju i kupovinu banaka u regionu.

Jedna od poslednjih investicija MK Grupe, upravo u bankarstvu, je i preuzimanje pete po veličini banke u Sloveniji, Gorenjske banke, navodi Kostić za Tanjug i kaže da sada imaju 33% vlasničkog udela, ali 61% u glasačkim pravima te banke.

- U ovom momentu, gledajući ta prava, posedujemo većinu Gorenjske banke - kaže Kostić.

Na pitanje Tanjuga za koje banke u regionu je zainteresovan, kaže da je rano pričati o tome, ali da će to svakako biti one banke koje su "u skladu sa mogućnostima AIK banke i grupe u celini".

- A sa druge strane, i u skladu sa ponudama koje budu na tržištu. Sagledavajući i jednu i drugu stranu, opredelićemo se...

Tvrdi da su se ranijih godina mnogi investitori "zaletali" ulažući u hotele i banke u Srbiji i regionu, te da su u te poslove ušli oni koji "ne znaju šta će sa tim investicijama", i da su izvori finansiranja koje su imali bili kratkoročni, a upravo je, smatra, potrebno imati dugoročne investicije za takav posao.

Kaže da način kako se nekada radilo u bankarstvu i hotelijerstvu više nije održiv i da je potrebno ići u korak sa digitalizacijom.

- Kod banaka je to možda čak i izrazitije jer digitalizacija nosi sa sobom optimizaciju troškova. Neko je spreman, a neko nije spreman na to, i mi tu vidimo veliki prostor - objašnjava Kostić.

Smatra da je na području jugoistočne Evrope, a posebno u bivšim jugoslovenskim republikama, sektor bankarstva trenutno u procesu konsolidacije.

- Banke će se konsolidovati, banke će se prodavati i u ovom momentu mi gledamo više ciljeva u regionu, međutim, to što gledamo, ne znači da ćemo da kupimo - navodi Kostić.

- Ipak, ako bude mogućnosti da kupimo po cenama koje mi očekujemo, verovatno će se to i desiti - ističe.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.