NavMenu

Beo zoo vrt dobija prostor za druženje sa mladuncima i avantura park - Evo kako će uskoro izgledati Vrt dobre nade (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 30.05.2018. 15:49
Komentari
Podeli
Deo planirane rekonstrukcije Beo zoo vrta (Foto: Beo zoo vrt)Deo planirane rekonstrukcije Beo zoo vrta
Bebe beogradskog zoološkog vrta uskoro će dobiti preuređen kutak. Plan za preuređenje mini zoo vrta predviđa sređen i ograđen prostor u kojem će posetioci moći na bezbedan način da ostvare bliži kontakt sa pitomim životinjama (patuljastim kozama, ponijima, zečevima), a za najmlađe posetioce planirana je i izgradnja dečjeg igrališta, kažu iz Zoološkog vrta u Beogradu.

Oaza za najmlađe zahvataće 1.600 m2, a kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji za upravo raspisanu javnu nabavku za izvođenje radova, biće podeljene u tri celine - mini zoo vrta, avanture parka i dečjeg igrališta, i pratećeg kafe-šop objekta.

Mini zoo vrt će se sastojati od ograđenog dela gde će se posetioci družiti sa životinjama, sa prostorom za sedenje, i smeštajnog dela za mladunce, navodi se u dokumentaciji. Kako piše, objekti će se izvoditi od suve borove ili čamove građe, zaštićene hibridnim uljem.

Ulaz će predstavljati dupla kapija kako životinje ne bi mogle da izađu, a ceo prostor biće pokriven malčom i piljevinom.

Rekonstrukcijom je predviđeno da avantura park sadrži gelendere, viseće mostove, viseće mreže, Tarzan lijane, paukove mreže, cik-cak mostove, surfovanje na daskama ili sankanje za decu preko 120 cm visine.

Dečije igralište, odnosno "agilti" poligon, namenjen je najmlađim korisnicima (3-10 godina). Ceo poligon će biti na zemlji, a maksimalna visina prepreke je do 2 metra. Predviđeno je da sadrži veštačko brdo sa toboganom, lijanama i penjalicom, mreže, zid za penjanje, viseći mostić, tramboline.

Kroz park je planirana stazica u određenim zonama i sigurnosna podloga oko dečijih igračaka. Ovaj deo parka moći će da se koristi samo uz nadzor roditelja ili radnika parka.

Prateći objekat kafe-šop, biće modernog dizajna i uklopljen sa izgledom vrta, a predviđena je i bašta sa veštačkom travom. Nalaziće se u blizini dečjeg parka, tako da će služiti kao idealno mesto za odmor roditelja.

Iz beogradskog zoološkog vrta kažu za eKapiju da je ideja da ceo bebi zoo vrt, ili kako se moderno naziva "peting zoo", bude jedan veliki prostor za najmlađe posetioce, a planirano je i da se napravi deo u kome će se održavati predavanja i edukativne radionice.

Radovi bi trebalo da počnu početkom jula, a rok za završetak je 90 dana, kažu iz zoo vrta.

U pripremi master plan i brojni radovi u vrtu

Beogradski zoološki vrt nedavno je objavio i tender za izradu master plana, a kako navode, prve draft verzije se očekuju u naredna 2-3 meseca, pa bi finalna verzija trebala da bude gotova do kraja godine.

Fotogalerija
Budući izgled Vrta dobre nade
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.