NavMenu

Pri kraju gradnja fabrike dečje hrane u Dobanovcima - Investicija vredna 34 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 30.05.2018. 16:05
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je da će za nekoliko meseci u Dobanovcima biti završena fabrika dečje hrane, investicija vredna 34 mil EUR, koju, zajedno sa ovdašnjim partnerima, realizuje ruska kompanija Farmalakt u vlasništvu srpskog privrednika Gorana Vukovića.

Kako je saopštila PKS, paralelno sa završetkom Farmalaktovog proizvodnog pogona, danas otvorenog u Moskovskoj oblasti, srpsko-ruske investicije u koju je uloženo 23 mil EUR, Vuković, koji godinama posluje u Rusiji, krenuo je u novi projekat – u Srbiji.

Strateški partner Farmalakta za Zapadni Balkan na ovom projektu je domaća kompanija Nelt Co, koja će biti i distributer proizvoda fabrike u Dobanovcima, izjavio je Čadež, koji je prisustvovao otvaranju moskovskog pogona.

- Ove investicije još jedan su dokaz da poslovni ljudi iz Srbije itekako umeju da prepoznaju šanse i potrebe ne samo domaćeg, već i inostranih tržišta, da su sposobni da vode uspešne poslove u svetu, izbore se sa konkurencijom, ulažu i izvan lokalnih granica i budu pouzdani partneri kompanijama i u Evropi i u Rusiji, i u Americi i u Kini - rekao je Čadež.

Inače, u ruskoj fabrici biće zaposlen 181 radnik i proizvodiće dnevno 30 tona zamena za majčino mleko (bebi formule), koje su Rusija i zemlje Zajednice nezavisnih država do sada uvozile, kao i 15,4 tone dečjeg keksa i 7,93 tone dečjeg čaja na dan.


Dečja hrana proizvedena u Srbiji, po završetku proizvodnog pogona u Dobanovcima, napominje Čadež, biće plasirana na domaćem i regionalnom tržištu, a komplementaran program - suve žitne i tečne mlečne kašice i pirea prodavaće se u Rusiji, što je, kaže, posebno značajno za poboljšanje našeg izvoznog učinka na velikom ruskom tržištu.

Svečanom otvaranju fabrike u reonu Noginsk, koja je izgrađena uz podršku partnerske AKB Absolut banke i opremljena najsavremenijom opremom evropskih proizvođača, prisustvovali su i Vorobiov Andrej Jurievič, guverner Moskovske oblasti, Denis Petrovič Butaev, zamenik predsednika vlade Moskve i ministar za investicije i inovacije ove oblasti, Slavenko Terzić, ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji, Nebojša Šaponjić i Ranko Sočanac, osnivači Nelt Co i ruski partneri kompanije Farmalakt.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.