NavMenu

Valjaonica bakra Sevojno ulaže 12 mil EUR u opremu

Izvor: Danas Utorak, 29.05.2018. 08:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Flegere/shutterstock.com)Ilustracija
Valjaonica bakra Sevojno je obeležila Dan preduzeća i 65 godina rada, a svečanost je bila povod da se saopšte rezultati poslovanja i planovi do kraja godine.

- Svake godine beležimo sve bolje rezultate, a prošla godina je bila najbolja u prethodnoj deceniji, jer smo ostvarili operativni profit od 7,5 mil EUR. Blagovremeno servisiramo sve obaveze prema zaposlenima, državi i dobavljačima, uspostavili smo strateški odnos sa RTB Bor, dobavljačima cinka, sekundarnih sirovina i strateškim kupcima, što je garancija za uspešno poslovanje u budućnosti - poručio je Milija Božović, generalni direktor Valjonice bakra Sevojno.

U prvom kvartalu ove godine, kako je dodao, finansijski plan je ostvaren sa više od 60% i postavljeni su ciljevi o investicionom ulaganju od oko 12 mil EUR za modernizaciju opreme, čime će se značajno podići kvalitet proizvodnog asortimana.

- Politika fabrike je da se proizvodi profitabilni asortiman i to je, uz uštede i korišćenje sekundarnih sirovina, posledica povećanja ostvarenja finansijskog plana - objasnio je Božović.

Navodeći da je prošle godine proizvedeno oko 23.000 tona, od čega je 90% izvezeno na tržište zapadne Evrope, on je dodao da u fabrici radi 1.130 zaposlenih i da su njihove prosečne plate oko 50.000 dinara.

Nebojša Ćirić, generalni direktor East Point Holdinga koji je, sa Deskom Nikitovićem i međunarodnim investicionim fondovima od 2014. godine, suvlasnik sevojničke fabrike, naveo je da ove godine očekuje još bolje rezultate.

- Prethodnih nekoliko godina, uz redovno investiciono održavanje, investirali smo skoro 2 mil EUR. Ove godine planirali smo da investiramo 2 mil EUR, a sledeće još najmanje 3 mil EUR, rekao je Ćirić i naveo da je u planu da se proizvodnja ove godne uveća za 7-8% i da bude oko 23.500 tona.

- Prošle godine smo imali prihod između 130 i 140 mil EUR, a očekujemo da ove godine, zbog cene bakra, taj iznos ne bude manji - istakao je Ćirić i poručio da ta fabrika zaslužuje da i dalje bude oslonac razvoja Užica i celog užičkog regiona.

Govoreći o dugovima, on je objasnio da su oni nasleđeni i da su do kraja 2014. godine iznosili 60 mil EUR, te da su u međuvremenu prepolovljeni.

- Dug je sada oko 30 mil EUR i fabrika može da ga servisira i naša namera je da ga stalno smanjujemo. Ono što je važno je da poslednjih godinu i po imamo stabilno finansiranje i da banke imaju poverenja u nas - poručio je Ćirić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.