NavMenu

Nemačka iskustva za modernizaciju srpskih pruga - DB Engineering & Consulting pomaže razvoj železničke infrastrukture

Izvor: eKapija Petak, 08.06.2018. 12:43
Komentari
Podeli
Žeželjev mostŽeželjev most
U Srbiji se intenzivno radi na razvoju infrastrukture, a u narednom periodu biće, između ostalog, izgrađena i rekonstruisana pruga kojom će se vozovi kretati brzinama do 200 km/h. Iskustvo kompanije DB Engineering & Consulting, ćerke firme nemačkih železnica, koja od 2011. godine učestvuje u različitim projektima u Srbiji i regionu, svakako će značajno doprineti unapređenju sektora.

Tim stručnjaka ove kompanije trenutno na projektu izgradnje Žeželjevog železničko-drumskog mosta u Novom Sadu obavlja nadzor nad izvođenjem radova prema Žutoj FIDIC knjizi. Uspostavljanje drumskog saobraćaja preko ovog mosta očekuje se tokom jula.

Na projektu rekonstrukcije i modernizacije pruge Stara Pazova-Novi Sad, kompanija DB E&C pruža usluge tehničkog konsaltinga kompaniji RZD International koja je zadužena za izvođenje radova. Projekat uključuje i radove na izgradnji tunela kroz Frušku goru, vijadukta od Fruške gore do Sremskih Karlovaca i nove pruge za vozove velikih brzina.

Nemačka kompanija je kao deo velikog internacionalnog konzorcijuma nedavno započela takozvani IPF7 projekat (Infrastructure Project Facility 7) u okviru koga, zajedno sa partnerima u konzorcijumu, pruža tehničku podršku za pripremu i realizaciju prioritetnih investicionih projekata u oblasti energije, životne sredine i transporta na području zemalja Zapadnog Balkana.

Projekat uključuje pripremu studija, projektovanje, podršku u tenderskim postupcima, nadzor nad izvođenjem radova, pripremu projektnih zadataka za buduće projekte, kao i transfer znanja u razvoju i upravljanju projektima, a ima za cilj da doprinese poboljšanju infrastrukture u zemljama Zapadnog Balkana koje su korisnici IPA fondova i unapređenju veština i znanja u pripremi za buduće korišćenje strukturnih fondova EU.

- Pored navedenih projekata, naša kompanija je trenutno angažovana i na projektima manje investicione vrednosti, od kojih bismo izdvojili pripremu saobraćajnih studija i projektnih zadataka za izradu tehničke dokumentacije za privatne investitore - ističu u DB E&C.

Ova kompanija poznata je po tome što insistira na interoperabilnosti železničke mreže, kao i njenoj integraciji u železnički sistem u Evropi.

- To će na kraju rezultirati većom konkurentnošću na transportnom tržištu, povećanjem nivoa kvaliteta transportnih usluga i mogućnošću uvođenja novih vrsta usluga za klijente - navode iz nemačke kompanije.

Na tržištu Srbije DB E&C je imao priliku da sarađuje sa privatnim kompanijama i državnim institucijama, kao i sa resornim ministarstvom.

- Kompanije iz Srbije prepoznaju brend Nemačkih železnica kao simbol koji predstavlja iskustvo, znanje i kvalitet, što mi nastojimo da dokažemo u svakodnevnom radu sa njima – kažu iz DB E&C i napominju da su Nemačke železnice prepoznate kao pioniri u planiranju i implementaciji savremenih rešenja, kao što su trendovi digitalizacije i automatizacije na železnici, pa i ta iskustva mogu biti od izuzetnog značaja za Srbiju.

Srbija na mapi Transevropske transportne mreže

Evropska unija poseduje razvijen plan aktivnosti za devet koridora Transevropske transportne mreže (TEN-T), za period do 2030. godine. Ovi koridori nalaze se u vrhu prioriteta saobraćajne politike EU, a u kompaniji DB Engineering & Consulting podsećaju da moraju biti zadovoljeni kako tehnički, tako i ekonomsko-politički uslovi, da bi glavni železnički pravac u Srbiji postao sastavni deo Transevropske transportne mreže.

- Pokretanjem diplomatske incijative pod nazivom Berlinski proces započeti su razgovori koji za cilj imaju unapređenje regionalne saradnje po pitanju ekonomskog i infrastrukturnog razvoja. Definisanje mreže predstavljalo je prvi korak ka uključenju glavnih regionalnih železničkih pravaca u postojeću evropsku mrežu pruga - objašnjavaju.

Naredni korak je dostizanje tehničkih standarda koji podrazumevaju rekonstrukciju pruga i njihovo dovođenje na zahtevani nivo, kako bi mogle da postanu interoperabilne i sastavni deo otvorenog transportnog železničkog tržišta.

Potrebno je realizovati i niz projekata vezanih za rekonstrukciju i modernizaciju pruga.

- Da bi ovo bilo moguće, potrebno je ozbiljnim i sistematičnim pristupom pronaći način za finansiranje potrebnih radova, pripremiti kvalitetne projekte i sprovesti građevinske radove prema najvišim standardima, pri čemu se posebna pažnja mora posvetiti zaštiti životne sredine - upozoravaju iz DB E&C.

Jedino na takav način, kažu, moguće je očekivati da će železnička mreža u Srbiji postane sastavni deo TEN-T mreže.

Saradnja u regionu

Kada je reč o saradnji u regionu, u nemačkoj kompaniji ističu da je jasno da zemlje Zapadnog Balkana prolaze kroz težak ekonomski period i da su godinama suočene sa nedostatkom finansijskih sredstava za održavanje i poboljšanje infrastrukture. Zato su finansijske institucije, bilateralni donatori i zemlje Zapadnog Balkana, na čelu sa Evropskom komisijom, formirale Investicioni okvir za Zapadni Balkan kao zajednički instrument za obezbeđivanje sredstava za projekte strateških investicija u zemljama korisnicama.

Primećuju i da je, paralelno sa saradnjom na nivou WB6 zemalja, evidentna međusobna saradnja susednih zemalja u cilju razvoja infrastrukture koja treba da omogući bolju povezanost.

Kao jedan od novijih primera navode inicijativu Srbije i Hrvatske za revitalizaciju železničkog pravca Beograd-Zagreb, koja bi trebalo da rezultira konkretnim planovima za unapređenje tog železničkog koridora.

Kompletan sadržaj biltena Saobraćaj - motor razvoja privrede pročitajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.