NavMenu

Od septembra u sistemu dualnog obrazovanja 66 škola, 3.507 učenika i 600 kompanija

Izvor: Beta Subota, 26.05.2018. 11:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nd3000/shutterstock.com)Ilustracija
Učenici srednjih stručnih škola, njih 3.507, od 1. septembra, u novoj školskoj godini, moći će da se opredele za jedan od 30 obrazovnih profila, a mogućnost za praktičnu nastavu ponudilo je 600 kompanija, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

- Planiranjem upisa u 66 srednjih škola u 52 grada i opštine, akcenat se stavlja na potrebe privrede i privrednog razvoja, kao i mogućnosti daljeg zapošljavanja učenika - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će se učenici po uobičajenoj proceduri upisa, nakon završnog ispita koji polažu u školi, raspoređivati po svojim rezultatima, uspehu i željama.

Đacima se od septembra nudi 10 novih obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja, među kojima je i tehničar mehatronike, spoj IT, mašinstva i elektrotehnike. Za ta zanimanja će se školovati učenici u Zrenjaninu i Vlasotincu, a učenje kroz rad će im ponuditi kompanije Draxlmaier, Modital, Šinvoz, Falke, Gruner, Elrad International i druge.

- Učenici Saobraćajno tehničke škole u Zemunu dobijaju mogućnost da se školuju za novo zanimanje tehničara logistike i špedicije u kompanijama Cargo partner, Gebruder Weiss, Milšped, DB Schenker, Lagermax, Quehenberger - rekla je rukovodilac Centra za dualno obrazovanje PKS Ana Stojanović.

Ona je dodala da ima dosta profila mašinske i elektro industrije, za koje je privreda iskazala najveći interes.

- Naša zemlja je jedina u regionu koja ima Zakon o dualnom obrazovanju, a značajnu ulogu u sistemu dualnog obrazovanja ima upravo PKS, čiji je zadatak da ukaže na potrebe privrede za kadrovima, čime se obezbeđuje usklađenost obrazovanja i sveta rada - rekla je Stojanović.

Kompanije, prema njenim rečima, tako dolaze do kompetentnih kadrova, a mladi povećavaju svoju konkurentnost na tržištu rada.

PKS ovaj projekat, koji finansira Austrijska razvoja agencija, realizuje uz pomoć Federalne komore Austrije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.