NavMenu

Od septembra u sistemu dualnog obrazovanja 66 škola, 3.507 učenika i 600 kompanija

Izvor: Beta Subota, 26.05.2018. 11:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nd3000/shutterstock.com)Ilustracija
Učenici srednjih stručnih škola, njih 3.507, od 1. septembra, u novoj školskoj godini, moći će da se opredele za jedan od 30 obrazovnih profila, a mogućnost za praktičnu nastavu ponudilo je 600 kompanija, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

- Planiranjem upisa u 66 srednjih škola u 52 grada i opštine, akcenat se stavlja na potrebe privrede i privrednog razvoja, kao i mogućnosti daljeg zapošljavanja učenika - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će se učenici po uobičajenoj proceduri upisa, nakon završnog ispita koji polažu u školi, raspoređivati po svojim rezultatima, uspehu i željama.

Đacima se od septembra nudi 10 novih obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja, među kojima je i tehničar mehatronike, spoj IT, mašinstva i elektrotehnike. Za ta zanimanja će se školovati učenici u Zrenjaninu i Vlasotincu, a učenje kroz rad će im ponuditi kompanije Draxlmaier, Modital, Šinvoz, Falke, Gruner, Elrad International i druge.

- Učenici Saobraćajno tehničke škole u Zemunu dobijaju mogućnost da se školuju za novo zanimanje tehničara logistike i špedicije u kompanijama Cargo partner, Gebruder Weiss, Milšped, DB Schenker, Lagermax, Quehenberger - rekla je rukovodilac Centra za dualno obrazovanje PKS Ana Stojanović.

Ona je dodala da ima dosta profila mašinske i elektro industrije, za koje je privreda iskazala najveći interes.

- Naša zemlja je jedina u regionu koja ima Zakon o dualnom obrazovanju, a značajnu ulogu u sistemu dualnog obrazovanja ima upravo PKS, čiji je zadatak da ukaže na potrebe privrede za kadrovima, čime se obezbeđuje usklađenost obrazovanja i sveta rada - rekla je Stojanović.

Kompanije, prema njenim rečima, tako dolaze do kompetentnih kadrova, a mladi povećavaju svoju konkurentnost na tržištu rada.

PKS ovaj projekat, koji finansira Austrijska razvoja agencija, realizuje uz pomoć Federalne komore Austrije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.