NavMenu

Gazprom Neft zainteresovan za Petrohemiju - Pregovara se o povećanju isporuka gasa za Srbiju

Izvor: Tanjug Četvrtak, 24.05.2018. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: hip-petrohemija.com)
Gazprom Neft i NIS su zainteresovani za Petrohemiju i u narednom periodu biće intenzivirani razgovori sa ruskom stranom, izjavio je danas ministar energetike Srbije Aleksandar Antić nakon sastanka u Sankt Peterburgu sa predstavnicima Gazproma i Gazprom Nefta.

Antić je istakao da Petrohemija trenutno dobro i pozitivno posluje, ali da joj je neophodan strateški partner zbog investicija.

- Pre svega, investicija u liniju za proizvodnju polipropilena, koja teba da obezbedi da Petrohemija dugoročno stabilno funkcioniše, u svim ekonomskim uslovima, bez obzira na moguće turbulencije u vezi sa svetskom cenom nafte - kazao je Antić.

Rekao je da je imao izuzetno uspešne razgovore sa predsednIkom Gazproma Aleksejem Milerom i sa predsednikom Gazprom Nefta Aleksandrom Đukovim o zajedničkim projektima i investicijama.

- Sa Milerom smo konstatovali da su od početka godine isporuke ruskog gasa Srbiji uvećane za 6% u odnosu na isti period prošle godine. Konstatovali smo da je to, pre svega, posledica industrijskog rasta u Srbiji, rasta BDP-a od 4,5%, kao i očekivanja da ćemo sa takvim trendovima nastaviti - naveo je Antić.

Istakao je da će se nastaviti razgovori o mogućnostima povećanja količina gasa za Srbiju.

- Razgovarali smo o jačanju gasno-transportnog sistema Srbije, pre svega, pravcu od Bugarske ka mađarskoj granici i o veoma važnom pitanju povećanja kapaciteta podzemnog skladišta gasa Banatski dvor. Dobili smo čvrsto obećanje da će ruska strana odnosno Gazprom i Gazpromexport u najkraćim rokovima završiti studiju koja tretira nekoliko od ponuđenih tehničkih rešenja i doneti konačnu investicionu odluku. I da ćemo vrlo brzo krenuti u povećanje kapaciteta tog skladišta koji ima izuzetan značaj za ukupnu energetsku bezbednost Srbije - kazao je Antić.


On je, takođe, rekao da je sa Đukovim razgovarao o poslovanju NIS-a i dodao da je izuzetno značajno što je NIS usvojio ambicioznu stategiju razvoja kompanije, sa visokim ciljevima razvoja NIS-a kao lidera u regionu Zapadnog Balkana.

Kako kaže, želja je da se nastavi sa investicionim ciklusom i podsetio da se u NIS-u realizuju važni projekti, kao što je Duboka prerada - investicija vredna 300 mil EUR. Na sastanku je bilo reči i o projektu gradnje Termoelektrane-toplane Pančevo, koji razvija NIS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.