NavMenu

Na samitu 16 plus 1 u julu u Sofiji novi ugovori Srbije za projekte s Kinom - U planu investicije na čitavom Balkanu

Izvor: Politika/Beta Četvrtak, 24.05.2018. 09:05
Komentari
Podeli
(Foto: crystal51/shutterstock.com)
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ambasador Kine Li Mančang su danas razgovarali o realizaciji infrastrukturnih projekata i zaključivanju ugovora za nove zajedničke projekte Srbije i Kine. Ministarstvo je saopštilo da su obe strane zadovoljne saradnjom, i spremne za nove projekte, prenosi Beta.

Za Srbiju je, rekla je Mihajlović, od velike važnosti da se što pre zaključi komercijalni ugovor za poslednju deonicu brze pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do Subotice, kao i ugovor o finansiranju isgradnje autoputa Preljina-Požega, kako bi što pre počeli radovi.

- Za nas je takođe važna i rekonstrukcija preostalih deonica železničkog Koridora 10, od Beograda do Niša, i dalje do granice sa Makedonijom - rekla je ministarka.

Očekuje se da ta dva ugovora i memorandum o rekonstrukciji pruga Beograd-Niš i Niš-Preševo, budu potpisani jula u Sofiji, na Samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope, prenosi Beta.

Današnja Politika piše da je zvanični Peking spreman za nove investicije na Zapadnom Balkanu, u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Bugarska sa radošću sprema dobrodošlicu kineskim liderima na sedmi samit 16+1 u Sofiji. To su ključne poruke susreta kineskog šefa diplomatije Vang Jija i Ekaterine Zaharijeve, ministarke inostranih poslova Bugarske, u Buenos Ajresu, tokom samita G-20, prenele su agencije.

U martu ove godine Reuters je objavio vest da Kina razmatra da li da "proredi" grupno viđanje sa liderima Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Zvanični Peking i jugoistočno krilo Evrope održali su prvi samit 16+1 u jeku globalne finansijske krize u Budimpešti 2011. godine.

Prema vestima iz argentinske prestonice, Sofija se - nakon nedavnog samita EU - uveliko sprema za 16+1 početkom ovog leta.

- Spremni smo da ohrabrimo kineske firme da još više investiraju u Bugarsku, Zapadni Balkan, Centralnu i Istočnu Evropu. Radi smo da sarađujemo u tom postupku. Saradnja Kine sa 16 država ovog dela Evrope i odnosi Kine i EU međusobno se ne isključuju, već doprinose jačanju evropskih integracija - ocenio je Vang u Buenos Ajresu, piše Politika.

Peking veruje da će julski samit dodatno povećati međusobno berićetnu saradnju Kine sa Centralnom i Istočnom Evropom, navodi se u saopštenju objavljenom u sredu (23. maja 2018. godine).

Zaharijeva je kineskog kolegu obavestila o toku i ishodu samita EU održanog 17. i 18. maja, napomenuvši ideju za finansiranje oko 30 mlrd EUR u niz infrastrukturnih projekata koji bi povezivali region i podstakli konkurentnost.

- Premijer Borisov lično je posvećen traganju i iznalaženju izvora finansiranja za te projekte na Balkanu. Mi smo most između Evrope i Azije. Verujem da će samit 16+1 u julu u Sofiji znatno doprineti razvoju regiona - naglasila je bugarska šefica diplomatije - prenosi Politika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.