NavMenu

Srbija sve interesantnija britanskim investitorima - Dogovorena saradnja PKS i komore London Southside

Izvor: eKapija Sreda, 23.05.2018. 15:35
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/Lukasz Rajchert)
Privrednike iz Velike Britanije, čija se zemlja trenutno nalazi u procesu Bregzita, privlači srpsko tržište kao potencijalno mesto za ulaganje. Tim povodom danas se na poslovnom forumu u Privrednoj komori Srbije (PKS) sastalo 16 predstavnika engleskih kompanija, kao i predstavnici privredne komore London Southside i 63 predstavnika srpskih kompanija.

Prvi korak u osnaživanju privredne veze ove dve zemlje načinjen je danas potpisivanjem memoranduma o saradnji između naše i Privredne komore London Southside.

Izvršni direktor privredne komore London Southside Geri Mekdona navodi da Srbiju vide kao mlado i dinamično tržište, te dobru priliku da zajedničkom saradnjom unaprede i svoju zemlju.

- Svrha ovih poseta je da istražimo mogućnosti razvoja poslovnih kontakata sa Srbijom. Velika Britanija je jako zainteresovana za razvoj saradnje sa Srbijom u raznim oblastima, pogotovo kad su u pitanju mladi preduzetnici koji nude nove forme saradnje. Interesuju nas IT sektor, turizam, ugostiteljstvo za koji posebno postoji veliko interesovanje u našoj zemlji - kaže Mekdona i dodaje da su im nakon Bregzita naročito važne izvozne mogućnosti.

Prema podacima PKS u Srbiji postoje 476 aktivna privredna subjekta čiji je većinski vlasnički kapital iz Velike Britanije, a najnovija istraživanja optimistično pokazuju da je u prva tri meseca 2018. godine ukupna spoljnotrgovinska saradnja iznosila 148,8 mil USD, što je za 18,3% više u odnosu na isti period 2017. godine.

Vlasnik kompanije za konsalting iz Londona i direktor komore London Southide, Michael English, kaže da ima iskustva u poslovanju sa Makedonijom i Hrvatskom i dodaje da vidi veliki potencijal i u srpskom tržištu.

- Dosta sam istraživao tržište Balkana i mislim da postoje izvrsne mogućnosti i na vašem tržištu. Znam da ste veoma jaki u IT tehnologijama, inženjerstvu, mašinstvu, automobilskoj industriji. Takođe smo veoma zainteresovani za prehrambenu industriju i industriju vina u vašoj zemlji - naglašava za eKapiju English i dodaje da im je naročito važno da posle Bregzita pronađu nova tržišta, kao što je Srbija.

Prema podacima PKS, saradnja dve zemlje se iz godine u godinu razvija, a to potvrđuju i podaci koje je predstavila Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS.

(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
- Ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu između Srbije i Velike Britanije u 2017. godini završili smo sa 573,2 mil USD, a već drugu godinu za redom beležimo suficit. Izvezli smo 315,9 mil USD, a uvezli 257,3 mil USD, te je suficit protekle godine iznosio 58,6 mil USD - precizira Jovanović.

U Srbiju se iz Velike Britanije najviše uvoze drumska vozila, medicinski i farmaceutski proizvodi, industrijske mašine za opštu upotrebu, mašine specijalizovane za industriju, dok su kada je o izvozu reč na prvom mestu električne mašine, aparati i uređaji, proizvodi od kaučuka, povrće i voće, plastične mase i razni gotovi proizvodi.


- Šanse Srbije su u prehrambrenoj industriji, prvenstveno u proizvodima od voća i povrća, u IT industriji, ali isto tako i u automobilskoj industriji. Britaniji posebno odgovara i to što Srbija, zahvaljujući nizom trgovinskih ugovora koje je potpisala omogućuje spoljnotrgovinsku saradnju i sa drugim zemljama - navodi Jelena Jovanović i dodaje da je danas prilika da se naprave prvi koraci u saradnji.

Najveći britanski investitori u Srbiji

Najveća ulaganja Velike Britanije u Srbiji se odnose na kompanije MidEuropa Partners (prehrambrena industrija), British American Tobacco South-East Europe (duvanska industrija), Albon Engineering & Manufacturing Plc (automobilska industrija), Poseidon (nekretnine), Endava (IT sektor), DS Smith (industrija ambalaže).

Jovana Simeunović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.