NavMenu

Srem Šid počinje da radi do kraja juna - U prvoj fazi posao za oko 100 radnika

Izvor: Dnevnik Utorak, 22.05.2018. 15:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: yamix/shutterstock.com)Ilustracija
Direktor turske Uprave za kontrolu mesa i mleka sa svojim inspektorima posetio je pre nekoliko dana Industriju mesa Srem Šid, koju je nedavno kupio srpski konzorcijum Đurđević–Agropapuk, da bi se uverili u stanje nekadašnje poznate klanice.

Upravo u toj sremskoj klanici srpski konzorcijum Đurđević–Agropapuk, po dogovoru vlada Srbije i Turske, treba da prerađuje isključivo goveđe meso za tržište Turske, a po nezavaničnim najavama, klanica bi mogla početi rad za mesec dana.

Direktor mesne industrije Đurđević iz Pećinaca, Đorđe Kuzminac, objašnjava za Dnevnik da je u planu da Industrija mesa Srem Šid obezbedi dovoljne količine goveđeg mesa i da ispoštuje uslove koji su dogovoreni na niovu vlada Srbije i Turske o izvozu 5.000 tona te vrste mesa.

U prvoj fazi posao će dobiti stotinak radnika, kaže Kuzminac i dodaje kako veruje da će uspeti da obezbede dovoljnu količinu goveđeg mesa koje treba da se preradi za izvoz u Tursku jer su počeli razgovore s farmerima da povećaju obim proizvodnje.

Industrija mesa Đurđević iz Pećinaca drugi je proizvođač mesa u Srbiji, ima kapacitet koji omogućava dnevnu obradu 1.000 svinja, 150 junadi i 30 tona prerade. Osim njih, još osam kompanija iz Srbije dobilo je pre godinu dana dozvolu za izvoz jagnjetine u Kinu.


- Razvijamo i kooperantske odnose sa stočarima, dogovaramo se o otkupu i sve ono što je za siguran plasman potrebno - kaže Kuzminac.

Industrija mesa Đurđević je pre godinu dana prva dobila državnu dozvolu za izvoz jagnjetine u Kinu, ali, po rečima sagovornika Dnevnika, do danas nije došlo do realizacije tog posla.

Još su u toku pregovori s kineskim partnerom. Nismo uspeli da ostvarimo dobre kontakte s kupcima po pitanju obrade, odnosno određenih zahteva koje oni imaju, ali razgovori su u toku i verujemo da će do realizacije izvoza jagnjetine u tu državu doći, rekao je Kuzminac.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.