NavMenu

Otvoren Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća - Više od 600 izlagača iz 31 zemlje

Izvor: eKapija Ponedeljak, 21.05.2018. 15:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adriano Castelli/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je danas 62. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, na kojem učestvuje 600 izlagača, od čega polovina iz inostranstva, i to iz 31 zemlje sa pet kontinenata.

Kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, Popović je istakao da je ove godine interesovanje za ovu sajamsku manifestaciju, koja se održava pod sloganom "Korak u budućnost", znatno povećano.

On je podvukao da Vlada Srbije čini velike napore da ojača ekonomiju i da su upravo zbog toga neki od njenih prioriteta ubrzanje ekonomskog rasta, kao i tehnološko jačanje industrije, kako bi bila produktivnija i sposobnija da stvori proizvode visoke dodate vrednosti.

Ministar je rekao da je Vlada, svesna rasta digitalizacije i tehnologije, prvi put u svojoj istoriji pokrenula Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, čiji je osnovni zadatak da se bavi pitanjima razvoja i inovacija i preduzetničkog ekosistema Srbije.

To je vrlo jaka politička poruka svima da Srbija želi da se ubrzano ekonomski razvija kroz ekonomska znanja i inovacije, naglasio je Popović.

On je podsetio na to da je budžet za inovacije u 2018. godinu uvećan pet puta i da je formiran Savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, i dodao da se nada da su neki od izlagača iskoristili sredstva Fonda za inovacionu delatnost.

Ministar je, govoreći o tematskim celinama koje će biti predstavljene na ovogodišnjoj sajamskoj smotri, naveo industrijsku robotiku, inteligentnu automatizaciju, tehnologiju koja omogućava povratak fabrika u gradove, odnosno programske urbane proizvodnje na bazi ekoloških standarda, koje su u skladu sa državnim prioritetima u izgradnji inovacionog preduzetništva.

Posetiocima sajma ove godine predstaviće se šest nacionalnih izložbi, dok će nacionalnu izložbu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) predvoditi visoka državna delegacija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.