NavMenu

Đorđević najavio nove načine borbe protiv isplate zarada na ruke - Izmene Zakona o radu 2020. godine

Izvor: eKapija Ponedeljak, 21.05.2018. 15:21
Komentari
Podeli
Zoran Đorđević (Foto: YouTube/screenshot)Zoran Đorđević
Ministar za rad, zapošljavanje, boračaka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da inspekcija nastavlja akciju borbe protiv rada na crno, a da se traži način borbe protiv isplate zarada u gotovini na ruke.

On je na konferenciji za novinare ocenjujući rezultate akcije "Reci NE radu na crno" rekao da će se nastaviti i medijska kampanja, jer radnici nisu svesni nekih svojih prava.

Akcija vanrednih inspekcijskih kontrola na osnovu prijave građana besplatnim telefonom počela je 10. marta u saradnji sa norveškom vladom.

- Radnici su možda najmanje obavešteni o prekovremenom radu koji mora da se precizno evidentira i obračuna - rekao je Đorđević.

Dodao je da je najvažnije da radnici prijave sve nepravilnosti iz oblasti rada i bezbednosti na radu dok su još u firmi, a ne tek po odlasku kada je kasno.

On je najavio izmene Zakona o radu za 2020. godinu, kao i donošenje zakon o sezonskom zapošljavanju i izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o štrajku.

Đorđević je na pitanje kako sprečiti poslodavce da gase firme posle više meseci neuplaćenih poreza i doprinosa za radnike, rekao da će predložiti Ministarstvu finansija da se promene propisi tako što bi, kao ranije, poslodavac morao prvo da isplati sve obaveze prema radnicima.

- Kada je postojala služba društvenog knjigovodstva (SDK) bilo je lakše kontrolisati plaćanje poreza i doprinosa. Pokušaćemo da uvedemo slične procedure - rekao je Đorđević.

Vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović rekao je da je za dva meseca, koliko traje ta akcijaborbe protiv rada na crno, inspekcija obavila 3.089 vanrednih inspekcijskih nadzora.

- Utvrdili smo da je među 23.248 radnika 1.659 radilo na crno, a posle inspekcijske kontrole njih 1.468 je dobilo rešenja o zaposlenju - rekao je Đurović i dodao da je otkriveno i 71 neregistrovano pravno lice.

Dodao je da je izdato 113 rešenja o zabrani rada i 678 zahteva za prekršaj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.