NavMenu

Sistem javnih bicikala Nextbike stiže i u Srbiju?

Izvor: Tanjug Četvrtak, 17.05.2018. 16:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: connel/shutterstock.com)Ilustracija
Pet godina nakon što je krenuo kao pilot-projekt, sistem javnih bicikala Nextbike privukao je 30.000 korisnika u 20 gradova u Hrvatskoj i BiH i najavljuje širenje na Sloveniju i Srbiju.

Korisnicima je sada dostupno 550 bicikala, a već dogodine će biti dostupni u 30 gradova, rekao je na konferenciji za medije u Zagrebu Krešimir Dvorski, koji zajedno sa Antom Gustinom vodi projekat, prenosi portal Poslovni.

- Cilj nam je da do 2020. imamo 100.000 korisnika u zemljama bivše Jugoslavije. Prodor u regionu je već počeo, pa su tako usluge dostupne u tri grada u BiH - Sarajevu, Tuzli i Banja Luci. Imamo pozive iz Slovenije i Srbije, a javljaju nam se i ulagači zainteresovani za priključenje projektu, svesni da održiva mobilnost u gradovima postaje jako važna - dodao je on.

Ovog leta njihova usluga će biti dostupna i u Jastrebarskom i Drnišu, gde će projekat biti povezan s Nacionalnim parkom Krka.

Sistem javnih bicikala, hrvatski ogranak nemačkog projekta i kompanije Nextbike, imao je 2016. godine prihode od 2,3 miliona kuna (311.500 EUR).

Nextbike usluga se nudi u nekoliko varijanti - mogućnost jednogodišnje pretplate, sedmodnevna pretplate za turiste, a postoji i Pay as you go usluga, gde se 30 minuta korišćenja bicikla u Hrvatskoj plaća oko 0,7 EUR, dok električni košta 1,35 EUR.

U Zagrebu, gde Nextbike ima 10.500 korisnika, grad je ustupio javne površine stanicama za bicikle, a isto su učinile i neke privatne kompanije.

- U početku su nam govorili da ovo nije Danska ni Nemačka, jer nemamo dobru infrastrukturu, a i mentalitet naših ljudi je drugačiji. Danas je Hrvatska među vodećim evropskim zemljama po broju gradova uključenih u ovaj projekat - rekao je Dvorski.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.