NavMenu

Gornji Milanovac dobija pristupnicu Koridoru 11 u 2019. godini - Investicija vredna 670 miliona dinara

Izvor: Večernje novosti Sreda, 16.05.2018. 15:53
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Iako do sada izgrađeni deo Koridora 11, budućeg autoputa Beograd - južni Jadran, uglavnom prolazi kroz atar Gornjeg Milanovca, ovaj grad s njim nije dobro povezan.

Do toga će doći iduće godine, po najavama i sporazumima nadležnih ministarstava sa opštinom. Dotle, za većinu saobraćaja od njega prema Beogradu ili Čačku i dalje će se najviše koristiti Ibarska magistrala. Nova saobraćajnica biće duga 4,6 kilometara i koštaće 670 miliona dinara.

Milanovačko Opštinsko veće je odobrilo plan trase pristupne saobraćajnice, koja će Milanovac, a time i sedišta susednih lokalnih samouprava - Kragujevac, Topolu, Knić - povezivati sa Koridorom 11. Ta "pristupnica" do njegove petlje u Takovu biće duga 4.650 metara, a njena najverovatnija trasa krenuće iz dela grada kod Fabrike posuđa Metalac prema naselju Klatičevo, i to popreko, a ne sadašnjim regionalnim putem Milanovac-Požega, na koji će se ona nadovezati tek u jednom delu.

- Plan podrazumeva tu pristupnu saobraćajnicu sa prvim redom katastarskih parcela sa obe njene strane, prema idejnom rešenju Saobraćajnog instituta CIP - zaključilo je Veće.

Kad bude izgrađena pristupna saobraćajnica će uveliko rasteretiti saobraćaj kroz grad, naročito teretni, a povezaće i industrijske zone sa Koridorom 11. Do sada, pristup autoputu do Takova moguć je samo pomenutim, prilično uskim regionalnim putem.

- U ukupnu cenu izgradnje pristupne saobraćajnice od 670 miliona dinara uključena je i obnova postojećeg dela regionalnog puta do petlje u Takovu. Sredstva za izradu plana detaljne regulacije obezbediće opština, sve ostalo Republika, jer je opština u ovu veliku investiciju ušla sa Vladom Srbije. Sva planska dokumentacija, eksproprijacija zemljišta (uz izbegavanje svih stambenih objekata) mora biti završena do Nove godine, da bi gradnja pristupne saobraćajnice mogla početi 2019. godine - objašnjava Dejan Kovačević, predsednik milanovačke opštine.


Put za nova ulaganja

- U blizini Koridora 11 ove i sledeće godine gradiće se novi, asfaltni put od mesta Srčanik, kuda će delom proći pristupna saobraćajnica, preko Šilopaja do Ugrinovaca. Taj put vredan 60 miliona dinara značiće istinsko oživljavanje tog kraja, jer postoje vrlo ozbiljni ulagači iz Ruske Federacije, među njima su i investitori iz ovog kraja koji godinama žive i rade u Rusiji. Zainteresovani su za plantaže voća, te gradnju hladnjača, zbog izvoza najkvalitetnijeg voća u Rusiju. Ionako se u tom kraju već podižu novi zasadi voća, čak i vinogradi, kojih tamo nije bilo odavno - najavljuje Kovačević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.