NavMenu

SAD daje 22 mil USD za jačanje konkurentnosti privrede i vladavine prava u Srbiji

Izvor: N1 Utorak, 15.05.2018. 15:56
Komentari
Podeli
(Foto: Jan Willem van Hofwegen/shutterstock.com)
Srbija i Sjedinjene Američke Države danas su potpisale dva sporazuma koja obezbeđuju dodatnu američku pomoć od 22 mil USD za jačanje konkurentnosti privrede i vladavine prava u Srbiji, unapređenje medijskog okruženja i borbu protiv korupcije.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović je, posle potpisivanja sporazuma, izjavila da su SAD od 2001. dale Srbiji oko milijardu dolara bespovratne pomoći radi unapređenja različitih oblasti života.

Precizirajući da se ne radi o zajmovima, Jadranka Joksimović je izjavila da je pomoć vezana za konkretne projekte širom Srbije, za razvoj malih i srednjih preduzeća i unapređenje lokalnog razvoja.

Jadranka Joksimović je rekla da su SAD jedan od najvažnijih partnera Beograda, koji podržava put Srbije ka Evropskoj uniji.

Američki ambasador u Beogradu Kyle Scott je pokazao kartu Srbije na kojoj je obeleženo više od 1.850 tačaka gde su SAD pomogle obnovu škola, asfaltiranje puteva i zaštitu spomenika kulture.

Pomoć SAD je stigla u lokalne zajednice u celoj Srbiji, konstatovao je Scott.

On je izjavio da je druga vrsta pomoći u vezi sa radom sa vladinim i nevladinim organizacijama, radi demokratskog i ekonomskog razvoja Srbije.

Uticali smo na lakše dodeljivanje građevinskih dozvola. To je dovelo do veće građevinske aktivnosti, otvaranja radnih mesta i smanjenje mogućnosti korupcije, rekao je Scott.

On je dodao da je omogućeno i renoviranje prekršajnih sudova širom Srbije, kao i elektronska uprava u nekoliko desetina opština.

Naša pomoć znači partnerstvo. Radimo sa Vladom Srbije, kao i sa civilnim društvom. Pomoć je dodatni dokaz naše podrške Srbiji da postane članica EU i demokratska i prosperitetna zemlja, izjavio je Scott.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.