NavMenu

U Srbiji samo jedan vodič za farsi jezik

Izvor: Tanjug Nedelja, 13.05.2018. 09:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ints Vikmanis/shutterstock.com)Ilustracija
U Srbiju iz godine u godinu dolazi sve više stranih turista, među njima su i gosti iz Irana, a u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Srbije (YUTA) kažu da trenutno postoji samo jedan licencirani vodič za farsi jezik.

Turisti iz Irana, zemlje sa kojom je uspostavljen bezvizni režim, samo u januaru ove godine ostvarili su 2.305 noćenja u Srbiji, a karte za letove na direktnoj avio-liniji između Beograda i Teherana, koja je u martu ponovno uspostavljena posle gotovo tri decenije, prodate su do juna.

Veliki problem je, navode u YUTA, i sa izraelskim grupama koje dolaze, jer je hebrejski takođe među najdeficitarnijim jezicima, a nema dovoljno vodiča ni na turskom jeziku.

Direktor YUTA Aleksandar Seničić rekao je za Tanjug da nedostaju i turistički vodiči za strane goste sa azijskog trižišta, kao što su Kina, Koreja i Japan.

Zato YUTA, kaže, zajedno sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunkacija, turističkim organizacijama Srbije i Beograda treba zajednički da radi kako bi se animirali studenti tih jezika da se prijave na konkurs koji raspisuje resorno ministarstvo.

- Pokušavamo da animiramo studente ovih jezika da se prijave i da pomognu sebi jer je potpuno evidentno da će imati posla - rekao je Seničić.

Naveo da je u Srbiji registrovano više od 1.000 turističkih vodiča, ali da ti spiskovi nisu javno dostupni.

Dodao je da se veliki broj njih više ne bavim tim poslom, a u međuvremenu neki su i preminuli. Zato predlaže da se uradi ozbiljna analiza kako bi se videlo ko se još uvek bavi tim poslom, a kaže da bi trebalo i razmisliti o relicenciranju, koje bi bilo spovedeno jednom u dve ili tri godine.

Objasnio je da konkurs za prijavljivanje za turističke vodiče raspisuje resorno ministarstvo, najčešće jednom godišnje i to krajem septembra ili početkom oktobra, odnosno na kraju turističke sezone. Poslednjih godina je, navodi, bila praksa da se na konkurse prijavljuje između 300 i 500 vodiča i oko 300 pratilaca.


- Nakon provere dokumentacije, svi oni koji uđu u taj proces polažu preliminarne ispite kad je reč o opštem obrazovanju, psihičkom stanju i poznavanju jezika i tek nakon toga se formira konačan spisak onih koji mogu da idu na takozvanu obuka za turističke vodiče - kaže on.

Obuka se sprovodi na više lokacija i to u YUTA, organizaciji Udruženja turističkih vodiča Srbije i Udruženja turističkih vodiča Beograda.

Kako je rekao, nakon polaganja svih ispita, ukupno sedam za vodiče i pet ispita za pratioce, polaže se praktični deo ispita, obično na manastirskim turama po Srbiji u trajanju od dva do tri dana, gde se proverava njihovo znanje koje su stekli na kursu.

- Time se završava kompletan proces. Svi koji polože dobijaju legitimacije Ministarstva trgovine vezano za vodičku službu i tu legitimaciju su dužni da nose svaki put kada vode grupu - kaže Seničić.

Ceo proces traje od oktobra, kada se objavljuje konkurs, do kraja aprila i početka maja, odnosno sedam do osam meseci, dok edukacija traje između jedne i tri nedelje u zavisnosti gde se pohađa kurs.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.