NavMenu

Zamenom kotlova Pirot uštedeo 25% u isporuci i troškovima energije - Grejanje na biomasu uskoro i u javnim ustanovama u Mionici i Despotovcu

Izvor: eKapija Nedelja, 13.05.2018. 09:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Primer Grada Pirota, koji je kroz privatno-javno partnerstvo realizovao program zamene kotlova na lož ulje kotlovima na biomasu u četiri škole, dragocen je kao iskustvo za ostale opštine u Srbiji –zaključeno je na skupu "Kako uspešno i efikasno realizovati prelazak na korišćenje toplotne energije iz biomase u javnim objektima?", koji je u petk (11. maja 2018. godine) u Beogradu u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje organizovala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

- Nakon prvog dela grejne sezone, tokom koje su se četiri škole u Pirotu grejale na biomasu, procenjene su uštede od 20 do 25% u isporuci i troškovima energije. Do kraja finansijske godine, kada ćemo moći da finalizujemo rezultate, očekujemo da će ušteda ostati u okviru tih procenata - rekao je na skupu kome su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava iz cele Srbije, Bojan Ivković, eneregetski menadžer Grada Pirota, a navedeno je u saopštenju organizatora.

- Cilj skupa je da se realizacija projekata prelaska na biomasu za grejanje javnih objekata prikaže korak po korak, da bi druge opštine brže, jednostavnije i efikasnije sprovele svoje planove. Predstavnici lokalne samouprave sada mogu da vide rezultate i koriste iskustvo Pirota i Priboja, koji su pioniri u realizaciji ovakvih projekata i pravi primeri dobre prakse - rekla je tim povodom Milica Vukadinović, stručni savetnik GIZ-ovog programa Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji.

U ovom trenutku postoji više od 20 lokalnih samouprava u Srbiji koje su zainteresovane da realizuju projekte prelaska na biomasu u javnim objektima, u čemu im tehničku podršku pruža GIZ. Među njima su i opština Mionica i Despotovac.

- Do sada smo koristili pet različitih energenata koji su bili jako skupi, a ogroman novac se odlivao sa teritorije naše opštine. Sa prelaskom na biomasu obezbedićemo posao za lokalne sakupljače i prerađivače drvnog otpada, zadržati sredstva na lokalu i podstaći ekonomski razvoj opštine - objasnio je Boban Janković, predsednik Opštine Mionica, ističući da je jedan od motiva prelaska na grejanje na biomasu i zdravije životno okruženje. Grejanje na biomasu škole, vrtića i Doma zdravlja u Mionici trebalo bi da počne sledeće grejne sezone.


Slične razloge prelaska na grejanje na biomasu u nekoliko javnih objekata u Despotovcu naveo je i direktor Tehničke škole Despotovac, Dobrica Stojanović.

- Škola se do sada grejala kotlovima na ugalj koji su stari preko 50 godina i bilo je neophodno da ih zamenimo. Odlučili smo se da nova kotlarnica koristi biomasu jer smo se obilazeći takva postrojenja uverili da je jeftinije i neuporedivo bolje u smislu ekoloških aspekata. Istovremeno, tako ćemo iskoristiti i potencijale naše opštine u proizvodnji drvne sečke - rekao je Stojanović navodeći da bi nova kotlarnica na biomasu trebalo da, pored Tehničke škole, greje i osnovnu školu, vrtić i Centar za kulturu u Despotovcu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.