NavMenu

Podržana Regionalna agenda za investicije na Zapadnom Balkanu

Izvor: Beta Petak, 11.05.2018. 16:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)Ilustracija
Na ministarskom sastanku Investicione komisije za Jugoistočnu Evropu (SEEIC) održanom u petak (11. maja 2018. godine) u Tivtu, u Crnoj Gori, predstavnici šest ekonomija Zapadnog Balkana podržali su Regionalnu agendu reformi u oblasti investicija (RIRA), saopštio je Savet za regionalni saradnju (RCC).

Cilj Regionalne agende reformi u oblasti investicija je veća usklađenost investicionih politika šest ekonomija Zapadnog Balkana sa standardima Evropske unije (EU) i dobrom međunarodnom praksom u okviru strategije Jugoistočna Evropa 2020, Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i pretdpristupnih procesa i procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Sastanak na kojem su bili ministri, njihovi saradnici i zvaničnici zaduženi za investicije iz regiona zajednički su organizovali Ministarstvo ekonomije Crne Gore i RCC.

Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić, ocenila je da je usvajanje Regionalne agende značajan korak u sprovođenju Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) kojeg su usvojili premijeri zemalja regiona na sastanku Zapadnog Balkana jula prošle godine u Trstu.

- Ovim se dokumentom postavljaju temelji ozbiljnom radu na agendi reformi u oblasti investicija pojedinačnih ekonomija Zapadnog Balkana, ali i daje regionu konkurentna, za investicije pogodna perspektiva - rekla je Sekulić.

Zamenik generalnog sekretara RCC, Gazmend Turdiu rekao je da je to "proces u kojem smo svi mi zajedno njegovi vlasnici. To vlasništvo nosi i odgovornost i stoga treba da nastavimo snažnu koordinaciju".


Regionalna agenda reformi u oblasti investicija biće upućena na razmatranje i odobrenje premijerima zemalja regiona povodom predstojećih samita šest ekonomija Zapadnog Balkana u Sofiji i Londonu koji se održavaju 17. maja, odnosno 10. jula.

Učesnici sastanka u Tivtu su prihvatili i ministarsku izjavu za buduće aktivnosti na unapređenju uslova za investicije, industrijskog razvoja, pristupa finansijskim sredstvima, i za podršku strateškim sektorima.

Učesnici su istakli vodeću ulogu zajedničke radne grupe za investicije Investicione komisije za Jugoistočnju Evropu i CEFTA-e kao glavne regionalne platforme za sprovođenje mera utvrđenih u delu Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor o investicijama, saopštio je RCC.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.