NavMenu

Holandski ABB Growers otvara otkupni centar za borovnice u Orašcu - Siguran plasman na evropsko tržište

Izvor: AGROpress Sreda, 09.05.2018. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: DUSAN ZIDAR/shutterstock.com)
Srpske borovnice pronaći će mesto na evropskom tržištu. Holandska kompanija ABB Growers otvoriće u Orašcu do sada najveći otkupni centar, sa kapacitetom od 50 tona dnevno. Generalni direktor Fred Douven istakao je da je Srbija veoma pogodna za uzgoj borovnice, jer ima idelanu nadmorsku visinu i druge klimatske uslove i da bi borovnice mogle postati specifičan srpski brend.

- Kvalitet srpskih borovnica je izuzetno visok. Posebna njihova prednost jeste što sazrevaju početkom juna, kada je na evropskom tržištu svojevrsan vakuum, jer su Španci završili sa berbom, a Poljaci nisu još počeli. Međutim, srpski proizvođači moraju da zadovolje standarde koje evropsko tržište očekuje. Mi smo tu da ih posavetujemo i da sarađujemo sa njima, kako bi što više napredovali. Naše potrebe za borovnicom su velike, tako da otvaranjem otkupnog centra, gotovo je izvesno da će sve srpske borovnice naći plasman na evropskom tržištu - izjavio je Douven za Agropress.

Na pitanje kolika će biti otkupna cena, Douven je odgovorio da još ne zna, jer to zavisi od ponude i potražnje na tržištu, ali cena srpske borovnice, ističe, nikad nije niska i da uzgajivači mogu dobro da zarade. Prošlogodišnja prosečna otkupna cena iznosila je 6 EUR, a slična se, prema rečima poznavaoca, očekuje i ove godine.

Više o isplativosti uzgoja borovnica u Srbiji možete pogledatu OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.