NavMenu

NBS dala "zeleno svetlo" AIK banci za preuzimanje Gorenjske

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 07.05.2018. 19:04
Komentari
Podeli
Narodna banka Srbije je dala saglasnost AIK banci Beograd za dodatno sticanje vlasničkog udela u slovenačkoj Gorenjska banci iz Kranja, potvrđeno je Tanjugu u NBS.

Iz NBS su naveli da je centralna banka, u novom postupku po zahtevu AIK banke, 27. aprila 2018. godine dala saglasnost toj banci za sticanje podređenog društva - Gorenjske banke Kranj, kao zavisnog, u kome može steći do 100% od učešća.

Saglasnost je data, kako se objašnjava, pošto je NBS u postupku kontrole utvrdila da je AIK banka ispunila naloge i mere koje su joj upućene u decembru 2017. godine, čime su otklonjeni razlozi zbog kojih joj je prethodno bila ukinuta saglasnost iz juna 2016. godine za sticanje akcija Gorenjske banke.

- Imajući u vidu da je kontrolom utvrđeno da su otklonjeni razlozi zbog kojih je banci prethodno ukinuta saglasnost za sticanje akcija Gorenjske banke, AIK banci je 27. aprila 2018. data saglasnost za sticanje Gorenjske banke kao svog podređenog društva - navodi se u pisanom odgovoru NBS dostavljenom Tanjugu.

AIK banka već ima 20,99% vlasničkog udela u Gorenjskoj banci, i drugi je najveći akcionar banke iz Kranja posle slovenačkog preduzeća Sava.

Sa kompanijom Sava, AIK banka se dogovorila da kupi 37,6% njihovog udela u Gorenjskoj, za šta je 2016. godine dobila "zeleno svetlo" od NBS.


Međutim, krajem prošle godine NBS je povukla saglasnost zato što su, kako je obrazloženo, u okviru uobičajene kontrole boniteta i zakonitosti poslovanja sa aspekta rizika koji mogu dovesti do ugrožavanja njihovog finansijskog položaja "utvrđene nepravilnosti u poslovanju".

Gorenjska banka je, inače, jedna od najuspešnijih i najprofitabilnijih slovenačkih banaka i jedina velika banka koja je radila bez državne "injekcije kapitala" 2013. godine, uprkos značajnom nedostatku kapitala.

Gorenjska je po veličini aktive imala učešće na slovenačkom bankarskom tržištu od 4,7% na kraju septembra 2017. godine, u ukupnom iznosu od 1,73 mlrd EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.