NavMenu

Govedina, autoput Beograd-Sarajevo i novi energetski projekti ključne teme u srpsko-turskim ekonomskim odnosima

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 07.05.2018. 15:53
Komentari
Podeli
Istanbul (Foto: Sabino Parente/shutterstock.com)Istanbul
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan prisustvovali su danas u Ankari potpisivanju više sporazuma o saradnji dveju zemalja u oblasti bezbednosti, saobraćaja, IT, energetike, veterinarstva i zaštite životne sredine, prenosi sajt Vlade Srbije.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potpisao je Protokol u oblasti naučne saradnje između Kriminalističko-policijske akademije Srbije i Nacionalne policijske akademije Turske.

Protokol se zaključuje kako bi se uspostavila saradnja između dve akademije, a zasnovan je na dugoročnim uzajamnim interesima sa ciljem da se unaprede i prošire postojeće obrazovne, naučne, istraživačke i poslovne aktivnosti obe institucije.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je Memorandum o saradnji i razumevanju u aktivnostima istraživanja i razvoja u oblastima saobraćaja.

Mihajlović je prvog dana posete u Istanbulu, na tursko-srpskom Poslovnom forumu, potpisala i Memorandum o saradnji sa turskom građevinskom kompanijom Tasyap, koji se odnosi na izradu projekta za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo i rehabilitaciju regionalnih puteva u Sandžaku.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je Memorandum o razumevanju u vezi sa saradnjom u aktivnostima vezanim za istraživanje i razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je sa ministrom energetike i prirodnih resursa Turske Beratom Albajrakom Memorandum o razumevanju za saradnju dva ministarstva u oblastima obnovljive energije i prirodnog gasa.

Ministri Albajrak i Antić su razmatrali i mogućnosti za unapređenje odnosa i definisali kao prioritet saradnju u oblasti snabdevanja gasom, korišćenja obnovljivih izvora energije i unapređenja energetske efikasnosti.

Tom prilikom je dogovoreno potpisivanje Memoranduma o razumevanju koji definiše niz konkretnih zajedničkih aktivnosti i način koordinacije dalje saradnje, pre svega na realizaciji projekata gasnog povezivanja, uzimajući u obzir činjenicu da Turska postaje ključno gasno čvorište za potrebe Jugoistočne Evrope.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potpisao je Sporazum između Vlade Srbije i Turske o saradnji u oblasti veterinarstva.

Ovim sporazumom uređuju se pitanja od značaja za saradnju u oblasti veterinarstva, kao što su promet životinja i proizvoda životinjskog porekla, razmena sertifikata za potrebe uvoza i prevoza proizvoda životinjskog porekla.

Takođe, potpisanim dokumentom stvara se osnov za uspostavljanje poslovnih veza predstavnika poljoprivredno-prehrambene industrije dveju zemalja, povećanje obima razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao i uslovi za povećanje našeg izvoza.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju u oblasti životne sredine, a cilj je ulaganje zajedničkog napora u cilju promovisanja i postizanja razvojnih ciljeva dogovorenih na međunarodnom nivou, smanjenje zagađenja i obezbeđivanje održivosti životne sredine uz uravnotežen pristup zaštiti i korišćenju ekosistema.

Strane će sarađivati kroz razmenu znanja, iskustava, najboljih praksi i tehnologija, na načelu ravnopravnosti, koristi i reciprociteta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.